Novou budovu na Vítězném náměstí postaví Penta. Projekt Ledního medvěda ale neobnoví

Adam Váchal Adam Váchal
8. 8. 2016 14:32
Projekt administrativní budovy Line, přezdívané Lední medvěd, který plánovala postavit skupina PPF na Vítězném náměstí v Praze, nahradí jiný projekt. Developerem bude investiční skupina Penta Investments spolu se společností Kaprain Group Karla Pražáka. PPF miliardáře Petra Kellnera se projektu zbavila letos na jaře, kdy jej prodala právě Pražákovi. Ten v minulosti zastával v PPF pozici manažera.
Projekt Ledního medvěda Radana Hubičky pro Vítězné náměstí v Praze, který nebude realizován.
Projekt Ledního medvěda Radana Hubičky pro Vítězné náměstí v Praze, který nebude realizován. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Administrativní projekt Line na Vítězném náměstí v Praze, který se nepodařilo postavit skupině PPF Petra Kellnera, přepracuje investiční skupina Penta Investments. Ta získala padesátiprocentní podíl ve společnosti Vítězné náměstí, která má v proluce mezi ulicemi Verdunská a Jugoslávských partyzánů v Dejvicích stavět.

Firma Vítězné náměstí měla do podpisu smlouvy jediného vlastníka, společnost Kaprain Group podnikatele Karla Pražáka. Ten projekt převzal letos na jaře, kdy jej koupil od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. V PPF Pražák v minulosti zastával pozici manažera.

Penta tak bude projekt s Pražákovou Kaprain Group stavět v tandemu. "Vítězné náměstí v Praze 6 představuje významný urbanistický celek z meziválečného období, máme dostatečné zkušenosti i know-how, abychom navrhli kvalitní stavbu, která konceptu náměstí prospěje," říká spoluzakladatel skupiny Penta a její partner Marek Dospiva.

"Do portfolia nemovitostí a developerských počinů skupiny Kaprain patří v současné době řada větších projektů, pro které hledáme vhodné partnery z hlediska financování i úspěšné věcné realizace. V tomto konkrétním případě jsme ho našli ve společnosti Penta. Věřím, že společné dílo přinese prospěch všem zúčastněným," řekl Karel Pražák.

Původní administrativní projekt Line, jak jej zamýšlela supina PPF, se v minulosti setkal se silnou kritikou veřejnosti. Obyvatelé i někteří odborníci se postavili proti jejímu objemu. Konkrétně se celý spor točil ohledně takzvaného koeficientu zastavěnosti.

Podle územního plánu hlavního města měl projekt na Vítězném náměstí nárok získat koeficient s označením "I". Jedná se o třetí nejvyšší koeficient, podle kterého je možné stavět. Takzvaný Lední medvěd, jak se stavbě přezdívalo, však dostal díky pražským zastupitelům vůbec nejvyšší možný koeficient s označením "S", který označuje specifickou míru.

Na základě protestů nakonec vloni v červnu pražský magistrát zrušil územní rozhodnutí týkající se stavby Ledního medvěda. Jako důvod uvedl, že plánovaná stavba nebyla v souladu s územním plánem a s požadavky památkové péče. Investorovi tak nezbývalo, než projekt přepracovat.

Nový projekt chce skupina Penta představit během jednoho roku. Usilovat chce o urovnání dosavadních sporů s městem, které výstavbu neumožňovaly.

PPF se svých plánů výstavby administrativní budovy Line definitivně vzdala letos na jaře, kdy se zbavila hned několika problematických projektů v Praze. Kromě Ledního medvěda se zbavila pozemků v Trojmezí, prodala také projekt nejvyšších mrakodrapů na Chodově.

 

Právě se děje

Další zprávy