Fio banka dohání konkurenci, zavede spotřebitelské úvěry i placení mobilem

Olga Skalková Olga Skalková
13. 11. 2018 15:54
Fio banka spustí do konce letošního roku novou mobilní aplikaci a v lednu nabídne možnost Google Pay, tedy platby mobilem jen na pípnutí. Během příštího roku chystá ještě další novinky jako jsou okamžité platby, spotřebitelské úvěry a také platby mobilem Apple Pay pro majitele iPhonů, jakmile začne v Česku tato služba fungovat. Banka o tom informovala na úterní tiskové konferenci.
Foto: Fio banka

"Fio banka tak bude pokrývat celé spektrum produktů, které lidé nejčastěji požadují. Naši klienti dosud chybějící služby nebudou muset hledat v jiných bankách," řekl Jan Bláha, marketingový ředitel Fio banky, která na konci září měla 867 tisíc klientů, je tak pátou největší bankou v Česku podle počtu klientů.

Podobně jako jiné mladé banky Fio už dříve nabízela klientům zdarma vedení účtu, tuzemské platební transakce, platební kartu k účtu, možnost spoření, hypotéky a úvěry firmám. Během letoška pak spustila kreditní karty a v říjnu dva vlastní akciové podílové fondy - první orientovaný na domácí akcie a druhý na tituly z amerického a evropského trhu.

Podle Bláhy Fio banka nebyla mezi prvními, které služby Gogole Pay nabízely, protože se letos soustředila na vlastní zajištění části procesů při zpracování plateb kartami. "Mezi námi a mezinárodními karetními asociacemi tak už není žádný prostředník. Jsme jediná banka, která má vlastní řešení," řekl Bláha.

Nová mobilní aplikace Fio banky bude obsahovat stejné služby jako internetové bankovnictví, čímž banka reaguje na rostoucí zájem lidí spravovat účet prostřednictvím mobilu či tabletu namísto stolního počítače.

"Klienti, kteří u nás sami investují, už nebudou muset jít na svůj obchodní účet prostřednictvím aplikace broker, ale budou moci nakupovat akcie prostřednictvím své mobilní aplikace," řekl Bláha. Půjde v ní také zařídit si spotřebitelský úvěr bez nutnosti návštěvy pobočky. Spuštění spotřebitelských půjček Fio banka plánuje o něco později. "Začneme je nabízet v polovině příštího roku," uvedl Bláha.

Nízkonákladová banka zároveň potvrdila, že chce být mezi prvními bankami, které klientům začnou umožňovat připsání platby až do částky 400 tisíc korun na účet do jiné banky v řádu vteřin 24 hodin denně, včetně víkendů. Poslání peněz na účet v jiné bance doposud trvá hodiny i den, o víkendech ještě déle.

"Centrální banka tuto možnost mezibankovních převodů bankám nabízí od tohoto měsíce. My okamžité platby chceme začít nabízet v 1. čtvrtletí příštího roku. Potřebujeme si systém řádně otestovat. Klienti je ale budou mít k dispozici době, kdy se do něj už reálně zapojí víc bank, " řekl Bláha.

Zatím žádná banka okamžité platby nespustila. Od 19. listopadu se okamžité platby chystá rozjet Česká spořitelna. Chce je zatím nabízet jako variantu expresních plateb a za poplatek 125 korun. Podle Bláhy je poplatková politika okamžitých plateb stále předmětem úvahy a nevyloučil, že při jejich spuštění by za ně Fio banka klientům také účtovala nějaký poplatek.

Fio bance nadále významně přibývají klienti. Podobě jako v minulých letech byl počet klientů ke konci září meziročně o sto tisíc vyšší. Banka proto plánuje další rozšíření počtu poboček, kterých na konci září měla celkem 85 v Česku a 16 na Slovensku. Letos otevřela pět nových poboček - dvě v Praze, po jedné v Ostravě a Litoměřicích a v Brně. 

Plán na pět nových poboček má i na příští rok, mimo jiné má jít o novou filiálku v Jičíně. Kromě toho se Fio banka chystá spustit během příštího roku bankomaty s možností vkládat hotovost, které mají odlehčit velkému zájmu o přijímání hotovosti na pobočkách.

"Jde o službu především pro podnikatele. Některé naše pobočky jsou kvůli tomu velmi přetížené a často se v nich kvůli tomu tvoří fronty. Vkladomaty chceme instalovat nejdříve na pobočkách v Praze a v Brně," dodal Bláha.

Fio banka vznikla v roce 2010 udělením bankovní licence brokerské společnosti a následnou integrací družstevní záložny. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní tuzemští podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa, je RM-Systém. Bance se letos velmi daří i obchodně. Za letošní tři čtvrtletí vykázala zisk 745 milionů korun, o rok dříve to bylo 236 milionů korun. "Předpokládáme, že letošní celoroční zisk dosáhne jedné miliardy korun," uvedl Bláha.

To by byl nový rekord. Dosavadní rekordní zisk Fio banka zaznamenala loni, kdy dosáhl výše 423 milionů korun. Objem vkladů banky ke konci září vzrostl na 124 miliard korun a objem úvěrů na 25,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy