Dáte si silné, či radši plné? Označení českých piv se radikálně mění, dvanáctky končí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 11. 2018 11:20
Nové značení platí od prosince, pivovary však mohou staré etikety používat do prosince 2019. Českomoravský svaz minipivovarů změnu vítá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Od prosince se budou svrchně kvašená 11° a 12° piva nazývat "plnými" pivy. Nově se zavádí kategorie silných piv, vyplývá z vyhlášky, kterou novelizovalo ministerstvo zemědělství. Nové značení platí od prosince, pivovary však mohou staré etikety používat do prosince 2019. Vyhláška také nově definuje ovocné a zeleninové šťávy.

Piva, která jsou vyráběna technikou spodního kvašení a mají podíl extraktu původní mladiny mezi 11 a 12 procenty, tedy 11- a 12stupňová piva, se budou nazývat ležáky. Jejich svrchně kvašené varianty budou plná piva.

Místo speciálních piv o 13 a více stupních se zavádí kategorie silných piv. Pivo se sníženým obsahem alkoholu se bude nově nazývat nízkoalkoholickým.

"Vyhláška reaguje na nové trendy ve výrobě potravin, což uvítají jak výrobci, tak spotřebitelé. Pořádek ve značení potravin a nápojů je nutný, protože je důležité, aby zákazník věděl, co přesně je mu pokládáno na stůl či co si dává do nákupního košíku," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Českomoravský svaz minipivovarů podle svého prezidenta Jana Šuráně změnu vítá, dále však podle něj v úpravě zůstávají nelogičnosti. Novelizace předpisu by podle něj měla být každé dva roky.

"Do toho značení budeme šít dál, nyní už snad podpořeni i velkými pivovary, které začaly vařit piva typu ale, stout a začaly vařit i s malými pivovary," řekl ČTK. Podle něj je třeba zavést značení druhů piv. "Ležák by byl ležák, ať je to osmička, nebo dvacítka - byl by to druh výroby piva," dodal.

Ministerstvo uvedlo, že kromě samotných piv vyhláška nově umožní prodávat takzvaný atypický pivní nápoj. "Jde o nápoj, který nesplňuje požadavky na pivo, ale je vyrobený na bázi piva s upraveným podílem sladu nebo způsobem kvašení," dodal úřad.

Změny ve značení piva:

Stávající název a parametry piva Stávající či nový název a parametry piva
Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu) Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu)
Pivo se sníženým obsahem alkoholu (0,5-1,2 % obj. alkoholu) Nízkoalkoholické pivo (0,5-1,2 % obj. alkoholu)
Stolní pivo (stupňovitost do 6) Stolní pivo (stupňovitost do 6)
Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) Výčepní pivo (stupňovitost 7-10)
Ležák (stupňovitost 11-12) Ležák (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva spodně kvašená - většina sortimentu ležáků
Ležák (stupňovitost 11-12) Plné pivo (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva svrchně kvašená
Speciální pivo (stupňovitost 13 a více) Silné pivo (stupňovitost 13 a více)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Vyhláška upravuje také nealkoholické nápoje. K výrobkům označovaným jako čerstvé šťávy nepůjde přidávat další složky s výjimkou bylin a semen rostlin, nepůjde je také tepelně nebo chemicky upravovat. Do přírodních šťáv nebude možné přidávat nic dalšího, šetřené budou moci být pouze tzv. šetrnými metodami, založenými například na použití vysokého tlaku.

"Medovinu lze nově za splnění podmínek označit i jako medové víno. V případě, že je při výrobě medoviny použit například cukr, líh nebo víno, označí se jako dezertní medovina," dodalo ministerstvo.

Jak správně načepovat pivo | Video: Tomáš Cetkovský
 

Právě se děje

Další zprávy