Nově vzniklou Národní rozpočtovou radu povede ekonomka Zamrazilová

ČTK ČTK
17. 1. 2018 15:10
Se zřízením rady počítá zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který má pomoci vytvořit brzdu proti nadměrnému zadlužování státu.
Eva Zamrazilová.
Eva Zamrazilová. | Foto: Matej Slávik

Praha - V čele nové instituce, Národní rozpočtové rady, stane bývalá členka Bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová (56 let). Do funkce ji navrhla bývalá vláda a zvolit ji dnes měla Sněmovna.

Protože ale Sněmovna ve stanovené dvouměsíční lhůtě od předložení návrhu o volbě nehlasovala, stala se Zamrazilová předsedkyní rady podle zákona. Stejně tak se členem rady stal statistik a bývalý rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls (67 let). Ve Sněmovně to oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Se zřízením Národní rozpočtové rady počítá zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti z loňského roku, který má pomoci vytvořit brzdu proti nadměrnému zadlužování státu. Zákon počítá například s tím, že pokud zadlužení veřejných rozpočtů překročí 55 procent hrubého domácího produktu, vláda a další úřady budou muset přijmout nápravná opatření.

Úkolem rozpočtové rady je nezávisle hodnotit rozpočtovou politiku, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí.

Rada se skládá z předsedy a dvou členů. Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti říká, že pokud není člen rady zvolen do 60 dnů ode dne předložení návrhu Poslanecké sněmovně jen proto, že Sněmovna v uvedené lhůtě o této věci nehlasovala, platí, že Sněmovna s návrhem souhlasí.

Předseda volební komise Kolovratník uvedl, že nominaci na Hindlse obdržela Sněmovna již 30. října a nominaci Zamrazilové 6. listopadu, a z toho důvodu již uvedená lhůta uplynula. Vyvolalo to kritiku ODS. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že to považuje za naprosté selhání volební komise a že Sněmovna o volbě mohla rozhodovat již na své druhé schůzi loni.

Poslanci dnes rozhodují volbou jen o jednom kandidátovi na člena, ekonomovi z Fakulty sociálních věd Janu Pavlovi, kterého navrhla Česká národní banka. Výsledky volby by měly být známy ještě dnes odpoledne. Členové rady musí ještě složit slib do rukou předsedy Sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy