Nové vedení ERÚ: Budeme klidná síla, nechceme revoluci

ČTK ČTK
20. 9. 2017 12:38
Prioritou nového vedení Energetického regulačního úřadu má být konzistentní a předvídatelné rozhodování. Zároveň hodlá prosadit méně nové legislativy, zrychlit rozhodovací praxi a posílit ochranu spotřebitele.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: E.ON

Brno - Nové vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chce do budoucna méně nové legislativy. Cílem je také například zrychlit rozhodovací praxi nebo posílit ochranu spotřebitele. Na odborné konferenci, kterou pořádá společnost EGÚ Brno, to dnes uvedl radní regulačního úřadu Vratislav Košťál, který má na starosti legislativu a komunikaci úřadu.

Vedení ERÚ převzala od začátku srpna nová pětičlenná rada v čele s předsedou Vladimírem Outratou. Ten v čele instituce vystřídal Alenu Vitáskovou, které skončil šestiletý mandát.

Podle Košťála bude prioritou nového vedení konzistentní a předvídatelné rozhodování úřadu. "Legislativy je příliš mnoho. ERÚ je tu proto, aby konzervoval a nevystupoval v rámci trhu jako progresivní prvek. Chceme méně nové legislativy, více se věnovat tomu, co už máme ze zákona dáno," uvedl Košťál.

Podle něj úřad už stáhl dvě novely vyhlášek, které považoval za zbytečné a zatěžující. Týkaly se fakturace a licencí. Koštál také uvedl, že případné legislativní vakuum dorovnává Evropská unie. Cílem úřadu je posílit i ochranu spotřebitele, například díky trestání nekalých obchodních praktik firem. Nová pětičlenná rada proto podle Košťála už vytvořila i novou rozkladovou komisi specializovanou na ochranu spotřebitele.

Nový předseda ERÚ Outrata, který má na starosti plynárenství, dnes v Brně uvedl, že úřad má pod novým vedením působit jako klidná síla. "Chceme vystupovat profesionálně, klidně, chceme problémy řešit evolucí, ne revolucí," uvedl Outrata.

Členy a předsedu rady jmenuje vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy