Praha plánuje stavby za stovky milionů. Opraví tržnice a přistaví tisíce parkovacích míst na Zličíně

ČTK Markéta Zemánková ČTK, Markéta Zemánková
21. 9. 2017 16:54
Praha plánuje veliké stavební investice. Zrekonstruovat chce dvě tradiční tržnice. A příští rok začne i se stavbou nového P+R parkoviště na Zličíně, kam by se mohlo vejít necelých dva tisíce aut.
Investice plánuje Praha i do tržnice v Holešovicích. Začít se má s bývalou budovou jateční burzy. Takto má po opravě vypadat.
Investice plánuje Praha i do tržnice v Holešovicích. Začít se má s bývalou budovou jateční burzy. Takto má po opravě vypadat. | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Praha -  Praha plánuje investovat 250 milionů korun do oprav Staroměstské tržnice. Počítá také s proměnou Pražské tržnice v Holešovicích a příští rok začne výstavba P+R parkoviště na Zličíně. Dnes to řekl radní města pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

V souvislosti se Staroměstskou tržnicí chtěl původně magistrát uzavřít smlouvu se soukromým provozovatelem, který by památkově chráněnou budovu opravil na vlastní náklady a poté ji dvacet pět let bezplatně provozoval. Podle radního se však ukázalo, že se to soukromníkům nevyplatí.

"Připravujeme návrh, že bychom tržnici zrekonstruovali za peníze hlavního města a teprve poté bychom ji nabídli obchodním subjektům," uvedl radní. Plán by měl v blízké době předložit radě. Během rekonstrukce by měl magistrát přijít s celkovým konceptem tržnice, který by určoval, jaká plocha se bude pronajímat a k čemu.

Plán smlouvy se soukromým koncesionářem, který loni v červnu schválilo zastupitelstvo, podle Procházky nakonec s ohledem na výši nutné investice není reálný. Magistrát už má hotový a schválený projekt rekonstrukce, která by vyšla zhruba na čtvrt miliardy korun. V současné době se koná řízení k získání územního rozhodnutí.

Tržnice se nachází ve vnitrobloku ohraničeném ulicemi 28. října, Rytířská, Perlová a Na Můstku. Přízemí památkově chráněné budovy, která pochází z roku 1894, nyní slouží jako nákupní centrum. Do historické budovy jsou vestavěny jednotlivé obchody a restaurace.

Běžnému návštěvníku nákupního centra se tak památková hodnota tržnice připomene jen zdobeným průchodem z Rytířské ulice. Dál už mohou lidé přes vestavěné stěny a stropy obchodů vidět jen část střešní konstrukce budovy, který v jednom místě odhaluje skleněný pohled.

Vizualizace interiéru budovy bývalé jateční burzy v Pražské tržnici
Vizualizace interiéru budovy bývalé jateční burzy v Pražské tržnici | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Po opravách by se měly příčky odstranit a do budovy se má vrátit stánkový prodej potravin a dalšího sortimentu. S ohledem na umístění v centru by podle Procházky mělo jít spíše o zboží vyšší cenové kategorie.

Kvalitní maso a pivo v burze

Začíná také proměna Pražské tržnice v Holešovicích. Město má od roku 2014 studii přeměny areálu, ze které bude vycházet. Cílem je zlepšit její vzhled i infrastrukturu a otevřít prostory novým podnikatelům.

Jedna z prvních investic půjde podle Procházky do budovy bývalé jateční burzy, která má tvořit dominantu celého areálu. V plánu je navrátit této budově funkci stravování a umístit sem obdobnou restauraci, která zdě fungovala před druhou světovou válkou. Restaurace v budově burzy by nabízela různé druhy kvalitního masa a piva až pro dvě stě lidí.

Odhadované náklady na revitalizaci burzy jsou devadesát milionů korun, konkrétní termín pro zahájení prací zatím nebyl stanoven.

Vizualizace nových parkovacích ploch na Zličíně.
Vizualizace nových parkovacích ploch na Zličíně. | Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Procházka také uvedl, že do dvou let by mohla být hotová první etapa záchytného P+R parkoviště na Zličíně. Stavba zahrnuje až 1950 parkovacích míst pro osobní auta a měla by vyjít na jeden a půl miliardy korun.

Za další dva roky by toto parkoviště mohlo být rozšířeno na 3400 parkovacích míst, jeho součástí by pak bylo i osmdesát míst pro autobusy včetně deseti nástupišť. O tomto rozšíření město momentálně jedná s investory.Umístěna by zde měla být i velkokapacitní nabíjecí stanice pro elektromobily.

 

Právě se děje

Další zprávy