Nové porovnání cen ve světě. Žebříček ukazuje, jak nákladný je život v Česku

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
10. 1. 2023 13:50
Vysoká inflace, drahé energie a rostoucí náklady na bydlení. Češi v roce 2022 bojovali s rostoucími cenami u většiny zboží i služeb. Přesto se Česko v celosvětovém žebříčku nejdražších zemí světa pro život od serveru Numbeo nachází až v druhé polovině. Praha loni obsadila 271. místo z celkových 540. Brno je na na 306. místě, následuje Olomouc, Plzeň a Ostrava.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Server Numbeo monitoruje a porovnává statistická data ve světových městech pravidelně. Pro celkové porovnání mu přitom jako pevný bod slouží americký New York. Náklady na život srovnává na základě cen potravin, služeb, dopravy, ale také kupní síly v dané lokalitě - tedy toho, co si lze za průměrný plat pořídit.

Celosvětovému žebříčku vévodí bermudský Hamilton. Náklady na život jsou zde o 155 procent vyšší než v Praze. Měsíční náklady na osobu, které nezahrnují nájem, dosahují v Hamiltonu podle dat serveru Numbeo v přepočtu 43 tisíc korun. Pro srovnání, náklady na život v Praze pro jednotlivce odhaduje společnost na necelých 18 tisíc korun. 

V evropském srovnání si Česko vede podobně jako ve světě - tedy nachází se ve středu žebříčku. Praha zaujímá celkově 136. pozici z celkem 238 měst. Podobně s cenami na tom jsou lidé žijící v lotyšském hlavním městě Riga, řecké Soluni, italském Palermu, španělském Madridu či Palmě de Mallorce nebo slovinské Lublani. 

Nejnákladnější města pro život celosvětově

1. Hamilton, Bermudy 142,1
2. Basilej, Švýcarsko 127,0
3. Curych, Švýcarsko 120,8
4. Lausanne, Švýcarsko 119,7
5. Zug, Švýcarsko 118,5
6. Bern, Švýcarsko 116,1
7. Santa Barbara, USA 112,2
8. George Town, Kajmanské ostrovy 107,2
9. Ženeva, Švýcarsko 107,1
10 Honolulu, Havaj 102,7
11. New York, USA 100,0
271. Praha, ČR 54,6
292. Bratislava, Slovensko 50,4

Přestože v porovnání s Hamiltonem vypadá finanční život v Česku příznivě, ceny v tuzemsku dál skokově rostou. Listopadová inflace dosáhla meziročně už 16,2 procenta, potraviny v tom samém měsíci zdražily meziročně dokonce o 27,1 procenta. Prosincová čísla zveřejní Český statistický úřad ve středu. Zda inflace minulý měsíc zpomalila, či bude pokračovat v růstu, se analytici neshodují. Očekávají však meziroční zdražování mezi 15,8 až 17,2 procenta. 

Podle České národní banky by se inflace měla dostat na jednocifernou hodnotu v polovině letošního roku. Na dvouprocentní hodnotu by pak mohla poklesnout během první poloviny příštího roku.

Nájemné v Česku zdražilo

Zvláštní pozornost věnuje server Numbeo porovnání cen nájmů, ty se do základního srovnání nezapočítávají. 

Praha je v tomto srovnání ve světovém žebříčku na 191. příčce. Podobně na tom je například i čínské město Suzhou, britské Leeds či rakouský Salzburg. Ve srovnání s minulým rokem však Praha poskočila nahoru o 76 příček.

Ceny nájmů kvůli drahým hypotékám a velké poptávce po bydlení minulý rok výrazně rostly. Například podle průzkumu portálu UlovDomov.cz nájmy v Praze loni meziročně zdražily o 22 procent, v krajských městech kolem deseti procent.

Ve srovnání s newyorskými nájmy, které jsou podle Numbeo celosvětově nejvyšší, je nájemné v Praze o 72 procent nižší. Zatímco v centru Prahy zaplatí nájemce za měsíční ubytování v 2+kk přibližně 21 889 korun, v centru New Yorku vychází ceny zhruba na 84 833 korun. 

V evropském srovnání zaplatí za nájem nejvíce lidé ve švýcarské Ženevě. Následuje švýcarské město Zug a britský Londýn. Naopak nejméně v bosenském městě Tuzla. Praha je na 74. příčce, Brno dokonce až na 140., Olomouc na 169., Ostrava na 178. a Plzeň na 182. místě.

Rostoucí ceny nájmů však podle analytiků již narazily na své maximum. Ke konci roku strmý růst klesl. Ve 4. čtvrtletí loňského roku ve srovnání s 3. čtvrtletím byl průměrný pražský byt o velikosti 2+kk o 850 korun nižší. V Ostravě byl byt o dispozici 3+kk nižší dokonce o 2358 korun, uvádí portál UlovDomov.cz. Podle odborníků však pokles cen na realitním trhu rozhodně nebude plošný ani výrazný. 

 

Právě se děje

Další zprávy