Nové platby za elektřinu pod palbou politiků. Chudí nesmí dotovat bohaté, řekl Mládek

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 2. 2016 16:57
Změna nesmí dopadnout na spotřebitele, vzkázali politici Energetickému regulačnímu úřadu. Jeho šéfka Alena Vitásková s tím souhlasí a slíbila změnu, která domácnosti nepoškodí. Například podle Jeronýma Tejce představuje navržená změna návod k tomu, že šetřit elektřinou není třeba.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Do debaty kolem případných změn v platbách za elektřinu, které od roku 2017 chystá Energetický regulační úřad (ERÚ), dnes výrazně promluvili politici.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na svém twitterovém účtu napsal, že chce vědět, jak nové tarify sociálně a ekonomicky ovlivní domácnosti, a požádal ministerstvo průmyslu o analýzu. Požádal také ministra průmyslu a svého stranického kolegu Jana Mládka, aby na věc dohlédl. Ten už slíbil změnu, i když je věc v kompetenci ERÚ.

Poslanci z hospodářského výboru pak odmítli takové nastavení nové tarifní soustavy, které by při zachování nynějších technických parametrů připojení k síti zvýšily náklady domácností. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválili.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková poslance ujišťovala, že nedopustí, aby nové tarify odběratele poškodily.

Mládek: Změna musí být sociálně průchozí

V dopise, který má k dispozici agentura ČTK, žádá premiér Bohuslav Sobotka ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby v případě, že by analýza ukázala, že změna tarifů bude mít dopad na spotřebitele, navrhl spolu s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) opatření ke zmírnění těchto dopadů. Ministerstvo průmyslu v reakci uvedlo, že na analýze pracuje.

Navrhované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které každoročně stanovuje ERÚ. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na další část ceny za silovou elektřinu, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nebude mít změna žádný vliv. Nový tarifní systém má podle ERÚ motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají mít totiž hlavní vliv na náklady za distribuci.

Panují však obavy, že nové tarify, které by mohly platit od příštího roku, dopadnou například na chataře nebo chalupáře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou. Například ekologové z Hnutí Duha ale varují před tím, že nový systém dopadne i na lidi, kteří mají obecně malou spotřebu, jako jsou třeba senioři nebo matky samoživitelky.

"Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele," zopakovala dnes Vitásková před poslanci.

Podle Mládka je nezbytné návrh struktury tarifů přepracovat tak, aby byla sociálně průchozí. Uvedl, že to je v plné kompetenci ERÚ. "Ministerstvo průmyslu v tomto případě ´sedí na zadním sedadle´," uvedl. Regulátor má podle jeho názoru dost času na to, aby připravil nový návrh. "Chudí nesmí dotovat bohaté," dodal Mládek.

Poslanci z hospodářského výboru nakonec odhlasovali usnesení, které navrhl Jeroným Tejc (ČSSD). Podle Tejce představuje změna návod k tomu, že šetřit elektřinou není třeba. Poznamenal také, že když chce zákazník zvýšit kapacitu jističe, zaplatí nemálo peněz, ale když ji sníží, nikdo mu to nevrátí.

Současné tarify elektřiny už podle Vitáskové nevyhovují. Poukázala například na to, že za posledních deset let vyrostlo v Česku přes 30 000 nových zdrojů energie. Úřad proto na svých webových stránkách spustil sekci, kde si lidé mohou dopad změny spočítat a mohou také úřadu napsat své připomínky.

Nové tarify pro placení elektřiny vedou k motivaci nespořit elektrickou energií, to je principiálně špatně, říká Štěpán Chalupa. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy