Nový obří disk v srdci Dlouhých strání. V podzemní elektrárně vyměňovali část turbíny

Ilustrační snímek.
Čtyřicetitunové oběžné kolo s vyšší účinností má průměr přes 4,5 metru a roztáčí jednu ze dvou turbín Dlouhých strání. Investice si vyžádala 145 milionů korun. "Zahájení provozu celého turbosoustrojí se plánuje po dokončení všech prací v průběhu listopadu," sdělil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.
Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.
Dlouhé stráně jsou považované za jeden z "divů Česka" - unikátních staveb, které se pozitivně podepisují na tváři krajiny.
Kolos se svařoval ve Slovinsku z odlitků vyrobených ve plzeňské firmě Pilsen Steel. Na technicky náročné instalaci se podíleli energetici z Dlouhých strání, profesní specialisté z vodních elektráren i experti z dodavatelských firem.
Foto: ČEZ
10. 10. 2018 19:57
Nové oběžné kolo technici instalovali do útrob přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku. Nyní vyrobí o 7 milionů kilowatthodin více energie. To pokryje roční spotřebu elektřiny zhruba tří tisíc domácností.
 

Právě se děje

Další zprávy