Nové nemoci z povolání. Přibude rakovina vaječníků z azbestu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 8. 2014 12:32
Zásadnější změnu má přinést další rozšíření seznamu od roku 2017, na jehož přípravě nyní lékaři pracují se zástupci firem a vlády.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Vláda schválila rozšíření seznamu nemocí z povolání, na kterém od ledna 2015 přibude rakovina vaječníků z azbestu a další nemoci vyvolané působením této látky. Kabinet podpořil i úpravu evidence úrazů.

Jak již online deník Aktuálně.cz informoval dříve, zásadnější změnu má přinést další rozšíření seznamu, na jehož přípravě nyní lékaři pracují se zástupci firem a vlády. Od roku 2017 podle něj mají získat nárok na odškodnění zaměstnanci, kteří si v souvislosti s prací poškodí bederní páteř. Jde o druhou nejčastější nemoc, kvůli níž si lidé berou neschopenku (po zánětech horních cest dýchacích).

Platný seznam nemocí z povolání je z roku 1995 a opakovaně byl upravován. Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložila ministerstvu práce a sociálních věcí aktualizaci seznamu ve dvouletých intervalech. Schválená novela reaguje na to, že se objevují nová onemocnění a medicína pokročila, takže spektrum vyjmenovaných chorob se mění.

Novela nařízení o evidenci úrazů zpřesňuje podmínky pro zpracování statistických dat. Nově se zavádí do formulářů tzv. popis úrazového děje. Jednotlivé části těla a druhy poranění mají svůj číselný kód. Evidence podle úpravy platné v EU je důležitá i pro prevenci pracovních úrazů.

Ročně je v Česku hlášeno na 40 tisíc pracovních úrazů, z nich kolem stovky smrtelných, a zhruba tisícovka případů nemoci z povolání. Z hlediska pracovních úrazů jsou v největším riziku kvalifikovaní dělníci v zemědělství a lesnictví, řemeslníci a opraváři. Nadprůměrné množství úrazů je mezi obsluhou strojů a zařízení a mezi pomocnými a nekvalifikovanými pracovníky.

Problémy se zády a krkem uvedlo 53 procent postižených. Spolu s problémy s horními a dolními končetinami se potíže s podpůrným aparátem projevují u 71 procent všech postižených pracujících, zjistil Český statistický úřad.

Každý pátý člověk také pociťuje na svém pracovišti negativní vlivy působící na duševní stav, je to zejména časový stres nebo přepracovanost.

 

Právě se děje

Další zprávy