Nové metro a dostavba čističky. Praha schválila investice na příští rok

Adam Váchal Adam Váchal
30. 11. 2017 12:03
Pražští radní schválili rozpočet pro příští rok. Schodek přesahuje 15 miliard korun. Na investice Praha vyčlenila 16,77 miliardy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zastupitelé hlavního města Prahy schválili rozpočet pro rok 2018. Ten počítá s příjmy 54,096 miliardy korun a výdaji 70,3 miliardy korun. Schodek město pokryje z vlastních zdrojů a státních příspěvků.

Proti rozpočtu se ohradila opozice. "Je to špatný rozpočet v dobrých časech. Dlouhodobě kritizujeme nárůst běžných výdajů. Chybí nám tam mnohem více peněz na investice," řekla před hlasováním zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Rozpočet vedle občanských demokratů nepodpořili piráti a TOP 09.

Běžné výdaje pro příští rok podle nového rozpočtu budou činit 53,38 miliardy korun. To je zhruba o čtyři miliardy více oproti letošnímu roku. Nejvíce peněz přitom půjde do dopravy - 19,55 miliardy korun. Druhou největší položkou je školství, kam zamíří 12,8 miliardy korun. Podle náměstkyně primátorky Evy Kislingerové, která je zodpovědná za přípravu rozpočtu, je nárůst běžných výdajů zapříčiněn mimo jiné zvyšováním mezd.

Na investice Praha vyčlenila 16,77 miliardy korun. I v tomto případě největší část peněz ukrojí doprava. Město do ní v příštím roce plánuje investovat 4,9 miliardy korun, z toho 1,46 miliardy činí prostředky, které město převede z letošního roku. Po dopravě bude Praha nejvíce investovat do městské infrastruktury, na kterou vyčlení 2,51 miliardy korun. Z toho 757 milionů tvoří opět nevyčerpané finance z letošního roku.

"Mezi klíčové stavby příštího roku bude patřit příprava nové trasy metra linky D, na kterou bude vyčleněno 1,719 miliardy korun. Peníze půjdou především na geologický průzkum a výkup pozemků," popisuje Kislingerová. Druhou největší  stavbou příštího roku bude dostavba nové čistírny odpadních vod, na kterou magistrát vyčlenil 1,13 miliardy korun. "Předpokládáme, že čistírna odpadních vod bude v roce 2018 dokončena," dodává Kislingerová.

Stovky milionů Praha v příštím roce investuje do výstavby nových a opravy stávajících tramvajových tratí či například rekonstrukce pražského Výstaviště.

Koalice hnutí ANO, Trojkoalice a ČSSD byla na čtvrtečním zastupitelstvu kritizována ze strany opozice. Podle té vedení metropole špatně investuje. "Město převádí do dalšího roku pět miliard korun, protože je nedokáže proinvestovat," stěžuje si Udženija.

 

Právě se děje

Další zprávy