Dešťovka se rozšiřuje. Dotace na zalévání budou pro celé Česko, dá se získat 55 tisíc

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 9. 2018 11:30
Dotační program na využívání dešťové vody Dešťovka se rozšiřuje. Už nebude omezen jen na suché oblasti a navíc půjde čerpat i pro chaty a chalupy.
Parno letního počasí. Ilustrační snímek. Červenec 2018
Parno letního počasí. Ilustrační snímek. Červenec 2018 | Foto: Lukáš Bíba

Praha - O peníze na využívání dešťové vody v dotačním programu Dešťovka budou moci od října žádat i majitelé rekreačních zařízení, jako jsou chaty a chalupy. Budou v nich však muset trvale bydlet a doložit to například spotřebou vody, poplatky za popelnice nebo spotřebou energií. Dříve by musely být prostory nově zkolaudovány.

Nejjednodušší část programu pouze na zachytávání dešťové vody na zalévání zahrad se od října rozšiřuje na domácnosti v celé zemi, dosud šlo o domácnosti v úředně vyhlášených oblastech trpících suchem. Na tiskové konferenci řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Lidé budou moci získat až 55 000 korun, stát proplatí polovinu nákladů. Ministerstvo do programu přidá 100 milionů korun, v programu by tak v říjnu mělo být celkem 207 milionů korun. Pokud by peníze došly, je podle Brabce ministerstvo připraveno do programu dát dalších 100 milionů korun.

Brabec si od rozšíření programu slibuje další desítky tisíc nových zájemců. V dalších dvou subprogramech Dešťovky, které jsou zaměřené na využívání srážkové vody na splachování nebo na využívání odpadní vody, mohou lidé získat až 105 000 Kč.

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Dotace nově bude možné uplatnit nejenom na pořízení nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívaných jímek, do kterých se mohou srážky zachytávat. Žadatelé, kteří budou systémy na záchyt vody instalovat do novostaveb, budou mít na stavbu projektu dva roky. "K prodloužení jsme přistoupili z toho důvodu, aby stavitelé měli dostatek času na to zapsat stavbu do katastru nemovitostí," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žadatelé budou moci podávat žádosti pouze elektronicky, pokud mají datovou schránku nebo elektronický podpis.

Podle Brabce se čím dál více smývají rozdíly mezi suchými oblastmi a zbytkem republiky. "Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961, zásoby podzemních vod ubývají, podobně je na tom i povrchová voda v řekách či přehradách," dodal. Celkový úhrn srážek se však příliš nemění, rozdíl je v jejich rozložení, kdy přicházejí přívalové lijáky a následuje období sucha.

Program začal loni na jaře, stát zatím přijal kolem 5000 žádostí o dotace, zatím jich schválil zhruba pětinu, Brabec ale předpokládá schválení většiny z nich. V prvním kole Dešťovky rozdělovalo ministerstvo 110 milionů korun. Částka se vyčerpala za 28 hodin od spuštění výzvy. Nejvíce lidí mělo zájem o systém na použití dešťové vody jak pro splachování, tak pro zálivku.

 

Právě se děje

Další zprávy