Nové dotace mají snížit množství odpadu na skládkách. V Česku přibudou nové kontejnery

ČTK ČTK
25. 7. 2017 11:58
Ministerstvo životního prostředí spustilo dotace, které mají snížit množství směsného odpadu na skládkách. Ve stovkách obcí a měst přibudou nové kontejnery na tříděný a bioodpad. Více než dvě miliardy korun půjdou na efektivnější nakládání s odpady a vybudování či modernizaci sběrných dvorů. Podpořeny budou také třídicí linky, bioplynové stanice nebo zpracovatelé nebezpečného odpadu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Snížit množství směsného odpadu na skládkách mají pomoci dotace, které spustilo ministerstvo životního prostředí z Operačního programu Životní prostředí. Do stovek obcí a měst tak mimo jiné přibudou nové nádoby na tříděný a bioodpad.

Přes dvě miliardy korun mají jít zejména na efektivnější nakládání s odpady, vybudování či modernizaci sběrných dvorů, třídicích linek, podpořeny budou bioplynové stanice a nově i zpracovatelé nebezpečného odpadu.

Snížit objem komunálního odpadu končícího na skládkách má 632 nových projektů. Kraje, obce, města a odpadové společnosti žádaly o dotace na sběr, třídění a využití odpadů v rámci 41. výzvy OPŽP na podzim loňského roku. Na Státním fondu životního prostředí ČR, který žádosti administruje, se sešlo během tří měsíců 900 žádostí s požadavkem na téměř tři miliardy korun.

"Požadovaná částka vysoce převýšila vyhrazenou částku 1,85 miliardy korun, kvalitně a smysluplně zpracovaných projektů s reálným dopadem na snížení produkce komunálního odpadu byla většina. Navýšili jsme proto alokaci o dalších téměř 187 milionů," uvedl ředitel fondu Petr Valdman.

Podle navrhovaných evropských směrnic bude mít Česká republika do roku 2025 povinnost recyklovat 60 procent komunálního odpadu, do roku 2030 pak 65 procent. V ČR však i přes klesající trend stále převažuje v odstraňování komunálního odpadu skládkování, jen třetina odpadu se dále materiálově využívá.

V Operačním programu Životní prostředí je na odpady, materiálové toky a odstraňování ekologických zátěží a rizik dohromady 12,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy