Nové bydlení zdraží. Všechny domy musí být od roku 2020 ekologické

Adam Váchal Adam Váchal
17. 5. 2016 11:00
Unijní směrnice umožní od roku 2020 stavět pouze byty a rodinné domy s téměř nulovou spotřebou energie. Pro velké projekty s vytápěcí plochou nad 1500 metrů čtverečních začnou přísnější pravidla výstavby platit o dva roky dříve. Developeři se obávají vyšších nákladů na výstavbu. Odhadují, že prodraží o 15 procent. Podle sdružení Centrum pasivního domu to však bude méně.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Central Group

Praha – Evropské stavebnictví čeká radikální změna. Způsob, jakým se staví většina domů v současné době, nebude od roku 2020 vůbec možný.

Stavební úřady začnou na základě nové evropské směrnice povolovat výstavbu pouze ekologicky šetrných staveb, jejichž energetická spotřeba se blíží nule. Nízkoenergetické budovy, které tak dnes stojí na okraji českého trhu s novými nemovitostmi, by ho měly za několik let ovládnout.

"Novostaveb v pasivním standardu se aktuálně ročně postaví přibližně okolo tisíce, což je zhruba pět procent z celkového množství postavených domů," popisuje situaci na trhu ředitel sdružení Centrum pasivního domu Jan Bárta.
Jednotlivé státy Evropské unie si mohou směrnici přizpůsobit na své prostředí. "V Česku se definice staveb se spotřebou blízko nule bude blížit stávajícím pasivním domům," dodává Bárta.

Vedle požadavků na nízkou energetickou spotřebu se zpřísní také hygienické podmínky nových staveb, které budou muset být nově vybaveny například speciálními systémy odvětrávání.

Automaticky o 15 procent dražší

Zmíněné přísnější nároky na výstavbu ovlivní ceny nových budov, a to nejen v případě rodinných domů, ale také bytů. Největší obavy ze změny mají developerské společnosti, které se zaměřují na levné bydlení.

"Stavba v nízkoenergetickém standardu vyjde zhruba o patnáct procent dráže, což u bytu za 2,5 milionu korun představuje nezanedbatelných 375 tisíc korun," vysvětluje Evžen Korec, šéf společnosti Ekospol, která se specializuje na prodej levných bytů v Praze.

Podobný výpočet uvádí také ředitel Trigema Building Karel Branda. Ten připomíná, že pro developerské projekty s vytápěnou plochou nad 1500 metrů čtverečních začnou přísnější energetické podmínky platit už od roku 2018.

Podle Jana Bárty z Centra pasivního domu to však neznamená, že ve veškerých developerských projektech postavených podle norem stanovených novou evropskou směrnicí automaticky zdraží byty o 15 procent.

Začnou šetřit jinde?

"Tvrzení, že náklady na výstavbu vzrostou o 15 procent, mi přijde přehnané. Záleží, s jakými materiály už nyní developeři pracují. Někteří nové podmínky pro výstavbu v mnoha ohledech splňují," vysvětluje Bárta. Také podle něj se dá očekávat, že nejvíce mohou nová pravidla ovlivnit cenu u levnějších projektů. Obavy má z toho, že developeři začnou šetřit na některých materiálech, aby si vykompenzovali vícenáklady, a mohli tak s cenami hýbat co nejméně.

Zájem o nízkoenergetické bydlení v současnosti projevují především lidé, kteří si pořizují rodinný dům. V jejich případě v poslední době roste zájem především o dřevostavby, které tvoří stále větší procento nově postavených pasivních domů. Vloni podle statistik Asociace montovaných domů stavební firmy na území Česka postavily přibližně o 40 procent více dřevostaveb než v roce 2014. Ne ve všech případech se ale jednalo o pasivní domy.

Kupci bytů v developerských projektech naopak podle stavebních firem zatím zájem o bydlení téměř s nulovou spotřebou energií příliš neprojevují.
"Nízkoenergetický, respektive pasivní standard v tuto chvíli požaduje zanedbatelné procento lidí. Většina si uvědomuje, že zvýšené náklady na nákup takového bytu nemají v rozumné době ekonomickou návratnost," tvrdí mluvčí společnosti Central Group Marcela Fialková.

Směrnice Evropské komise se nevztahuje na budovy, které získají stavební povolení před začátkem její účinnosti. Ještě několik let poté, co začne platit, tak budou setrvačností růst domy i s vyšší energetickou spotřebou.

 

Právě se děje

Další zprávy