Vysvětlování drahých dat i poklonkování Číňanům. Přešlapy, které zlomily Novákové vaz

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 4. 2019 13:35
Marta Nováká (za ANO) se stala ministryní průmyslu a obchodu na konci loňského června.V minulosti byla viceprezidentkou Hospodářské komory ČR a také prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu, druhého největšího zaměstnavatelského svazu v Česku. Jejím předchůdcem byl Tomáš Hüner.
Marta Nováková
Marta Nováková | Foto: Radek Vebr

Ministryně se během svého působení na ministerstvu dostala několikrát na titulní stránky novin. Nedávno zaujala média svým výrokem pro Českou televizi, že za vysokou cenu mobilních dat si Češi můžou sami.

Podle Novákové spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) její výroky označil za nepřijatelné. Prezident Miloš Zeman se Novákové naopak zastal, uvedl, že z jejích slov se dělá skandál.

Nováková na ČT: za vysokou cenu mobilních dat si Češi můžou sami: 

Ministryně Nováková: Čím méně mobilních dat využíváme, tím přispíváme k tomu, aby nebyla levnější | Video: Česká televize

"I pokud by měla Nováková pravdu, a operátoři s vyšším objemem stahovaných dat budou moci zlevnit, jedná se až o krok "B". Nejprve musí nastat krok "A". Operátoři musí zlevnit za cenu vlastní ztráty, a dát tak lidem podnět, aby data začali více využívat. Nikdo jiný ten podnět nedá. A lepší podnět než zlevnění neexistuje. Byť ani účinek zlevnění není okamžitý," říká hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.

Podle něj ministryně Nováková tedy neprokázala příliš smyslu pro chápání elementární ekonomie, což by se osobě v jejím postavení stávat opravdu nemělo.

Nejnověji se o dalším vládním působení Novákové začalo spekulovat v souvislosti s incidentem z konce března, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. Čínský velvyslanec podle serveru Hlidacipes.org o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu Česka.

Nováková prostřednictvím svého náměstka požádala reprezentanty Tchaj-wanu o to, aby setkání opustili v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu. Postup ministerstva průmyslu odsoudili senátoři z klubu Starostů, ODS či lidovci a požadovali odvolání ministryně. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) chyboval protokol ministerstva.

Loni v červenci sklidila ministryně kritiku za svá slova pro internetovou televizi DVTV ke své účasti ve vládě vedené trestně stíhaným Babišem. Nováková tehdy uvedla, že podobně jako on se při žádostech o dotace chovala "velká většina podnikatelů". Její výrok kritizovali opoziční politici. Nováková se poté za vyjádření omluvila.

V minulosti Nováková vystupovala v roli investora v pořadu České televize Den D. Stejně jako například šéf SPD Tomio Okamura. Podle médií by jí v čele ministerstva mohl nahradit šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy