Za problémy může mluvčí. Nováková se po deseti měsících rozloučila s ministerstvem

on ČTK on, ČTK
23. 4. 2019 13:21
Končící ministryně se v reakci na kritiku veřejnosti omluvila za svého tiskového mluvčího Milana Řepku. Podle jejích slov byla chyba vybrat si za mluvčího právě jej.
Marta Nováková.
Marta Nováková. | Foto: Radek Vebr

Už krátce poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl předminulý týden její odvolání, Nováková uznala pochybení v marketingové a PR komunikaci ministerstva. 

"Přišla jsem na ministerstvo průmyslu a obchodu, abych nějaké věci změnila," prohlásila v úterý na bilanční tiskové konferenci končící ministryně průmyslu a obchodu (MPO) Marta Nováková.

Podle Novákové udělalo MPO řadu kroků, ke snížení cen dat u mobilních operátorů, což byl jeden z hlavních cílů ministerstva průmyslu. Konkrétně její resort jedná s velkými zahraničními operátory o podmínkách, za jakých by mohly vstoupit na český trh.

Ministryně v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Prohlášení se snažila popřít jako vytržené z kontextu, přesto, že jej v reportáži České televize zopakovala osmkrát.

Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu.

"Věřme tomu, že čtvrtý operátor adekvátní konkurenci přinese," dodala ministryně. Téma drahých mobilních dat přitom mohlo být jedním z důvodů, proč se premiér Andrej Babiš rozhodl nahradit Novákovou deset měsíců od jmenování do funkce bývalým šéfem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karlem Havlíčkem.

Nováková ještě zmínila kroky na ochranu spotřebitele, které MPO pod jejím vedením podniklo. Konkrétně jednání s eurokomisařkou Věrou Jourovou na zamezení dvojí kvality zboží a boj ministerstva s energetickými šmejdy.

Nováková představila i kroky, konkrétně daňové úlevy, které mají pomoci velkým zaměstnavatelům, kteří u svých pracovníků řeší exekuce a s nimi spojené velké náklady zejména kvůli byrokracii.

Končící ministryně se v reakci na kritiku veřejnosti omluvila za svého tiskového mluvčího Milana Řepku. Podle svých slov, byla chyba, vybrat si za mluvčího právě jej. "Vybrala jsem si ho proto, že jsem chtěla mít vedle sebe muže," řekla. Řepka je už několik týdnů v pracovní neschopnosti, stále tedy není odvolán.

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) bude do funkce jmenován 30. dubna. Až Nováková opustí úřad, chce si podle svých slov odpočinout a věnovat se vnoučatům. Připomněla, že je už čtyři roky v důchodu.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

 

Právě se děje

Další zprávy