Nová zbraň na "šmejdy". ČOI může nahrávat kontrolu i tajně

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 16. 3. 2015 17:56
Rozšíření pravomocí má ulehčit prokazování porušení zákona zejména u takzvaných předváděcích akcí.
Pozvánka na předváděcí akci (ilustrační foto)
Pozvánka na předváděcí akci (ilustrační foto) | Foto: Aerofilms

Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) bude moci během kontrol pořizovat zvukové či obrazové záznamy i bez vědomí kontrolovaných osob. Umožnit jí to má novela zákona, jejíž návrh dnes schválila vláda a nyní jej projednají poslanci.

Rozšíření pravomocí má ulehčit dokazování zejména u takzvaných předváděcích akcí, na nichž často dochází k porušování zákona a na něž upozornil mimo jiné dokumentární film Šmejdi režisérky Silvie Dymákové.

„Záznamy jsou mnohdy jediným nezvratným důkazem pro prokazování agresivních obchodních praktik uplatňovaných při těchto akcích,“ uvádí v návrhu ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož resortu spadá i ČOI.

Pořizování záznamů výslovně povoluje i nový kontrolní řád účinný od roku 2014, tedy základní procesní předpis upravující státní kontroly. Nehovoří ale přímo o možnosti skrytého nahrávání a jeho použití jako důkazního prostředku ve správním řízení. Ani správní soudy o této otázce dosud – podle dostupných informací – nerozhodovaly.

„Oprávnění inspektora České obchodní inspekce k pořízení skrytého záznamu sice představuje určitý zásah do práv dotčených osob, avšak k jeho využití bude docházet s cílem účinně čelit společensky značně škodlivým a zároveň rozšířeným jevům,“ uvádí ministerstvo v návrhu novely.

Podmínkou k pořizování záznamu bez vědomí kontrolovaných osob bude, že účelu kontroly nelze dosáhnout jinak. Právo fyzických osob na ochranu jejich soukromého a osobního života tím není dotčeno.

 

Právě se děje

Další zprávy