Nová studie: Kvůli závadě u vozů GM zemřelo 303 lidí

ČTK ČTK
14. 3. 2014 8:30
O problému se zapalováním věděla automobilka od roku 2001, vozy začala svolávat až letos v únoru.
Foto: Reuters

Detroit - Kvůli dlouho pomíjené závadě na zapalování u menších vozů americké General Motors (GM) zemřelo při nehodách 303 lidí. Tvrdí to studie, kterou ve čtvrtek večer zveřejnila nezávislá organizace Center for Auto Safety.

GM až dosud uváděla, že má zprávy o dvanácti obětech 34 nehod, a závěry studie odmítla jako spekulaci. Kvůli závadě na zapalování svolala do servisů 1,6 milionu vesměs kompaktních vozů teprve letos v únoru, třebaže o problému měla informace už od roku 2001.

Na automobilku se kvůli opožděné reakci snesla kritika a začaly ji vyšetřovat americké úřady i výbory Kongresu. Firma bude zřejmě muset odškodnit oběti a pro tento účel vytvořit fond ve výši kolem miliardy dolarů (asi 20 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

GM v únoru nejprve svolala zhruba 780 000 vozů a později opatření rozšířila na více než 1,6 milionu aut amerických značek jako Cobalt, Pontiac G5, Saturn Ion a dalších. Přepínač u zapalování se za určitých okolností mohl samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastavilo motor a vyřadilo většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů.

Analýza odhadující počet obětí, kterou zpracovala firma Friedman Research, se podle Center for Auto Safety opírá o srovnání dvou sérií dat Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Mluvčí GM uvedl, že zpráva se zakládá na "hrubých datech", která neprošla důkladnou analýzou, takže jde o "čistou spekulaci".

Pod palbou kritiky je ale i NHTSA. Za to, že netlačil automobilku k rychlejší nápravě vadného zapalování. Úřad přitom za posledních deset let dostal na tento problém stovky stížností od spotřebitelů a podnikl vlastní vyšetřování dvou smrtelných nehod způsobených vadou zapalování.

Federální ministr dopravy Anthony Foxx ve čtvrtek slíbil "důrazné vyšetření" postupu GM. Federální prokurátor na Manhattanu zahájil proti GM trestní vyšetřování a výbory Sněmovny reprezentantů a Senátu se chystají předvolat zástupce GM a NHTSA na svá zasedání.

 

Právě se děje

Další zprávy