Nová pravidla testování přehledně: Co čeká zaměstnance a jak se nakládá s "odmítači"

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 1. 2022 6:15
Od pondělí 17. ledna platí v Česku nová, přísnější pravidla pro testování všech zaměstnanců. Tedy i těch očkovaných. Vláda tak reaguje na šířící se koronavirovou variantu omikron. Právníci v našem přehledu radí, s čím musíte v práci počítat, jaké sankce hrozí v případě odmítnutí testu a kolik korun dostanete, pokud budete muset jít do karantény.
Foto: Reuters

Když je zaměstnanec pozitivní

  • V případě pozitivního výsledku nastoupí zaměstnanec na pět dní do karantény. Nebude muset jako dosud do oficiálního odběrového místa na potvrzující PCR test. 

"Zaměstnanec musí o pozitivním testu uvědomit zaměstnavatele, opustit pracoviště, nosit respirátor, zamezit kontaktu s jinými osobami a poskytnout součinnost krajské hygienické stanici, která mu bude volat," upřesňuje Peter Perniš z advokátní kanceláře Aegis Law.

Zaměstnavatel musí nejpozději následující den elektronicky zaslat hygieně seznam pozitivně testovaných zaměstnanců s potřebnými údaji.

  • Po uplynutí karantény se zaměstnanec automaticky vrací do práce, ale ihned v den návratu musí být otestován na pracovišti. "Zaměstnanec může během karantény dobrovolně absolvovat PCR test. Pokud bude negativní, hygiena mu karanténu ukončí. V takovém případě nemusí být v den návratu na pracoviště testován - má negativní PCR na 72 hodin," dodává advokát. 

Každý očkovaný dospělý člověk alespoň s jednou dávkou vakcíny má také od 17. ledna nárok na pět PCR testů měsíčně zdarma. "Neočkovaný zaměstnanec si takový test musí hradit sám, cena je zhruba 800 korun za test," doplňuje odborník na pracovní právo Tomáš Procházka. 

 

Právě se děje

Další zprávy