Nová pravidla testování přehledně: Co čeká zaměstnance a jak se nakládá s "odmítači"

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 1. 2022 6:15
Od pondělí 17. ledna platí v Česku nová, přísnější pravidla pro testování všech zaměstnanců. Tedy i těch očkovaných. Vláda tak reaguje na šířící se koronavirovou variantu omikron. Právníci v našem přehledu radí, s čím musíte v práci počítat, jaké sankce hrozí v případě odmítnutí testu a kolik korun dostanete, pokud budete muset jít do karantény.
Foto: Jakub Plíhal

Co nově platí pro zaměstnance

Testovat se musí všichni zaměstnanci a členové orgánů firem, bez ohledu na to, zda jsou očkovaní (a to i třetí dávkou), nebo prodělali onemocnění covid-19.

Testování bude probíhat až do odvolání povinně dvakrát týdně antigenními samotestovacími sadami. Další test proběhne nejdříve třetí den po prvním testu - tedy například v pondělí a ve čtvrtek. Není‑li zaměstnanec v den testování na pracovišti, otestuje se v den příchodu na pracoviště.

Testování se nevztahuje na zaměstnance, kteří

  • na svém pracovišti nepotkávají třetí osoby,
  • pracují na dálku,
  • jsou testováni u jiného svého zaměstnavatele,
  • měli negativní PCR test v posledních 72 h nebo antigenní test provedený zdravotníkem v posledních 24 hodinách.

Osoba samostatně výdělečně činná není povinna podstoupit testování, jestliže se v místě, kde vykonává svoji činnost, nesetkává se třetími osobami, za které se ale nepovažují osoby žijící s ní ve stejné domácnosti. 

  • Zjistěte v následujícím přehledu, jak postupovat dál v rámci nových koronavirových pravidel.
 

Právě se děje

Další zprávy