A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Bronislav Sobotka, lektor online kurzů
Bronislav Sobotka, lektor online kurzů | Foto: Seduo.cz

Dálkový on-line učitel

  • Učit cizí jazyk není nic nového. Učit ho ale on-line už ano. Bronislav Sobotka byl klasickým lektorem angličtiny, postupně přešel ale na on-line výuku. A má prý mnohonásobně více studentů než dřív.

"Moje práce obnáší přípravu kurzů, jejich samotné natočení, také komunikaci se studenty. Většina kurzů vzniká opravdu dlouho, nejdříve přijde nápad, postupně si k němu sepisuji poznámky, hledám, co lidé nejvíce potřebují, kde nejčastěji chybují, na co se nejvíce ptají. Pak přemýšlím, jak dané informace předat co nejsrozumitelněji a také co nejzábavněji," vypráví Bronislav.

K práci se dostal náhodou. "Jednou jsem jel přednášet pro lidi pracující s mládeží o tom, jak se nejlépe naučit anglicky. Jedna kamarádka onemocněla a nemohla přijít, tak mne napadlo přednášku natočit a pak jí ji poslat. Dal jsem tedy video na YouTube a poslal jí link. Vůbec mne tehdy nenapadlo, že by na to mohl koukat i někdo jiný. Najednou jsem ale začal dostávat zprávy od spousty lidí, video mělo brzy tisíce zhlédnutí a já si řekl 'wow'," vypráví mladý muž.

A tak za nějaký čas natočil další video a pak další. Brzy se mu ozvali lidé ze vzdělávací společnosti, jestli by pro ně nechtěl další kurzy natáčet profesionálně. Nyní s touto firmou spolupracuje. 

Ve svých videích na internetu kombinuje to, co ho baví, zajímá, láká, a to, po čem lidé touží. "Snažím se hledat průniky těchto dvou množin. Nechci dělat kurzy, které by byly pouze pro mne a nikdo na ně nekoukal. Také ale nechci dělat něco, co mě nebaví nebo v tom nevidím smysl."

Co ho na práci baví? "To, že můžu s lidmi sdílet svou vášeň pro angličtinu. A pak také to, že jsem svým pánem a můžu dělat to, co mne opravdu moc baví, a to, co zároveň pomáhá mnoha lidem. Řekněte sami, není úžasné si něco vysnít, naplánovat, následně uskutečnit a poté sdílet s celým světem?"

 

Právě se děje

Další zprávy