A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Trh práce se mění

Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, rodinného poradce nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano.

Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. 

Technologie proměňují firmy a jejich byznys, potřebné dovednosti se rychle mění. Podle studie personální společnosti ManpowerGroup z roku 2017 vznikne v budoucnu nejvíce nových pracovních míst v oblasti informačních technologií a v personalistice. Pak také v oblasti obchodu a péče o zákazníky.

  • Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají. 
 

Právě se děje

Další zprávy