Jizva Prahy se zacelí. Město ukázalo, jak chtějí architekti přeměnit Florenc a okolí

Jizva Prahy se zacelí. Město ukázalo, jak chtějí architekti přeměnit Florenc a okolí
Díváte se na vítězný návrh, který ukazuje budoucí podobu autobusového nádraží na Florenci a okolí. Soutěž, kterou zadali majitelé pozemků ve spolupráci s městem, vyhrál tým s výrazným zastoupením českých architektů. Kromě českých UNIT architekti a A69 architekti je pod návrhem podepsaný také londýnský ateliér Marko & Placemakers.
Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09) potvrdil, že na soutěž naváže další studie, která poslouží jako podklad pro změnu územního plánu. Bez té investoři nemohou stavět. "Klíčovou součástí celého území je i pražská magistrála. Vítězný návrh uvažuje nad budoucím řešením magistrály v prostoru Těšnova, které dává příležitost pro vznik městského parku," řekl dále Hlaváček.
Soutěž se týkala autobusového nádraží, sousedního areálu bývalých skladů a nákladové části Masarykova nádraží severně od kolejiště a východně od magistrály. Většinu pozemků tam vlastní společnosti ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development, kterou spravuje developer Penta. Obě firmy chtějí v lokalitě stavět, Penta už začala na území u Masarykova nádraží.
Jak uvedla místopředsedkyně poroty, architektka a místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová, porotci na vítězném návrhu ocenili schopnost propojit různé části města. "Je to opravdu pouze první krok a podklad pro změnu územního plánu. Není to ještě architektura. Jde o takový rámec, jak se území bude dále vyvíjet. Teprve studie, která vznikne v návaznosti ve spolupráci s investory a městem, nám řekne mnohem víc," řekla Burgerová.
Foto: UNIT architekti, A69 – architekti a Marko & Placemakers
Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 5. 12. 2021 9:40
Jeden z nejvytíženějších dopravních uzlů v Praze čeká proměna. Autobusové nádraží Florenc a jeho okolí vyroste v moderní čtvrť podle návrhu českých architektonických studií UNIT architekti a A69 architekti a londýnského ateliéru Marko & Placemakers. Jejich návrh zvítězil v soutěži o novou podobu této pražské čtvrti. Podívejte se, jak se Florenc změní, a také na další soutěžní návrhy.
 

Právě se děje

Další zprávy