Nová konkurence pro dálnici D1. Z Prahy do Brna začne k nevoli Českých drah jezdit i RegioJet

Ekonomika Ekonomika
2. 11. 2016 14:29
RegioJet vypraví mezi Prahou a Brnem tři páry vlaků každý den. Dva z nich budou pokračovat do Bratislavy, jeden do Starého Města u Uherského Hradiště. V bitvě o volné místo na trati porazil RegioJet České dráhy, které ale zůstanou výrazně dominantním dopravcem na této trase. S odvoláním na zdroje ze Správy železniční dopravní cesty to uvedl server iDnes.cz.
Žluté vlaky mají na trasu Havířov - Ostrava - Praha vyjet v půli září
Žluté vlaky mají na trasu Havířov - Ostrava - Praha vyjet v půli září | Foto: Student Agency

Praha – Na vlakové trase mezi Prahou a Brnem si budou cestující od prosince nově vybírat ze dvou dopravců. RegioJet podnikatele Radima Jančury vyrazí s prosincovou změnou jízdního řádu se svými vlaky na trasu Praha – Brno – Bratislava. V bitvě o volné místo na trati porazil České dráhy, které ale zůstanou výrazně dominantním dopravcem na této trase. S odvoláním na zdroje ze Správy železniční dopravní cesty to uvedl server iDnes.cz.

Spor o kapacitu na trase však podle serveru skončí nejspíše ještě u soudu, který může rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušit.

RegioJet vypraví mezi Prahou a Brnem tři páry vlaků každý den. Dva z nich budou pokračovat do Bratislavy, jeden do Starého Města u Uherského Hradiště. Dva z celkových tří spojů budou jezdit v časech, kdy dosud jezdily České dráhy.

Zatímco ranní spoj z Prahy do Brna a Bratislavy a večer zpět se do jízdního řádu vešel bez problémů a bez kolize s plány Českých drah, největší spor byl o dvojici ranních vlaků z Brna do Prahy. Ty nakonec získal RegioJet, píše iDnes.cz. RegioJet získal spoje v 6.09 a 7:09 z Brna, na České dráhy zbyl spoj v 8:09.

"Předprodej rezervací na tyto spoje, stejně jako na další vlakové spoje RegioJet na ostatních trasách, bude zahájen během příštího týdne. V následujících dnech RegioJet také zveřejní ceny jízdenek na tyto spoje," řekl serveru mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Přestože spoje už jsou zobrazeny ve vyhledávači dopravních spojení Idos.cz, SŽDC trvá na tom, že oficiálně ještě rozhodnuto není. ČTK to řekla mluvčí správce kolejí Kateřina Šubová.

Vstup soukromé konkurence na trať do Brna se snaží dlouhodobě zablokovat České dráhy. Ty v minulosti například žalovaly Drážní úřad za to, že odmítl o výhradách drah ohledně vstupu RegioJetu na trasu rozhodnout, a zároveň požadovaly, aby soud předběžným opatřením zakázal SŽDC dopravce na trasu pustit. Tento požadavek Českých drah nicméně Městský soud v Praze zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy