Euromedia může koupit síť knihkupectví Neoluxor, antimonopolní úřad souhlasí

ČTK ČTK
24. 11. 2017 10:30
Lídr knižního velkoobchodu Euromedia rozšiřuje svou působnost a chce významně posílit v oblasti kamenných poboček.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brno - Lídr knižního velkoobchodu Euromedia Group ze skupiny Rockaway může koupit síť 26 knihkupectví Neoluxor. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl to jeho předseda Petr Rafaj.

Neoluxor provozuje knihkupectví v celém Česku, včetně několikapatrového Paláce knih Luxor v centru Prahy.

"Posuzované spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a to zejména s ohledem na skutečnost, že tržní podíly spojujících se soutěžitelů po uskutečnění spojení budou relativně nízké," uvedl Rafaj. Podle něj úřad přihlédl i k existenci dalších významných firem na trhu.

Euromedia rozšiřuje svou působnost a chce významně posílit v oblasti kamenných poboček. Firma koupila již v červnu distributora cizojazyčných knih Folio a společnost Bookretail, která provozuje e-shop Levneucebnice.cz.

Neoluxor provozuje 26 knihkupectví. Pražský Palác knih Luxor je podle Rockaway největší knihkupectví ve střední Evropě. Euromedia Group, sídlící v Praze, patří mezi nejsilnější firmy na tuzemském knižním trhu. Podle údajů za rok 2015 vydala 560 titulů, více jich na trh poslala jen skupina Albatros Media.

Investiční skupina Rockaway zastřešuje aktivity internetového podnikatele Jakuba Havrlanta. Do portfolia skupiny patří třeba internetový prodejce zájezdů Invia.cz, srovnávač cen Heureka.cz nebo e-shop Mall.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy