Nova je opět na prodej. Skupina hledá kupce přes svůj web, akcie začaly posilovat

ČTK ČTK
25. 3. 2019 16:33
Společnost Central European Media Enterprises (CME), která provozuje i českou TV Nova, zahájila přezkum strategických možností, včetně případného prodeje společnosti. CME to v pondělí oznámila na svých webových stránkách. V reakci na zprávu její akcie na pražské burze stouply o 6,54 procenta na 86,30 korun, což je nejvyšší úroveň od srpna 2018, na americké burze Nasdaq vzrostly o 8,1 procenta, uvedla agentura Reuters. Později se hodnoty mírně snížily.
Foto: CME

"Strategické alternativy mohou mimo jiné zahrnovat prodej části nebo celé společnosti, fúzi s jiným strategickým partnerem, rekapitalizaci nebo pokračování v realizaci dlouhodobého podnikatelského plánu CME," uvedla společnost ve svém sdělení. Dodala, že má podporu společnosti AT&T, která je jejím většinovým vlastníkem.

Vývoj hodnoty CME
Vývoj hodnoty CME | Foto: kurzy.cz

CME, jejíž tržní kapitalizace podle pátečního závěru cen akcií na burze Nasdaq činí 877 milionů dolarů, zaznamenala v posledních letech růst zisku, letos očekává zvýšení zisku před odpisy a amortizací (OIBDA) o deset až 12 procent z loňských 222,7 milionu dolarů. Skupině se v poslední době daří také snižovat dluhové zatížení, její čistý dluh na konci loňského roku klesl na 765 milionů dolarů z 1,1 miliardy dolarů v roce 2017.

Společnost uvedla, že přezkum nemusí vyústit v transakci a že žádný harmonogram nebyl pro tento proces stanoven. Jejími finančními poradci jsou společnosti Allen & Company LLC a BofA Merrill Lynch, právním poradcem Covington & Burling LLP.

CME provozuje 30 televizních kanálů. Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Vedle Česka má CME aktivity na Slovensku, v Rumunsku a v Bulharsku. Firma na konci července ukončila prodej svých aktiv v Chorvatsku a letos v lednu prodala aktivity ve Slovinsku.

Historie TV Nova:

Historie TV Nova

  • 1994 - Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný s puntíkovaným mitýlkem spouští vysílání první celoplošné komerční televize v Česku. Ze studia v domě připomínajícím staveniště jdou do éteru první Televizní noviny. Redakce zpravodajství používá stavební buňky.
  • 1999 - Vedení CME obviní Železného ze zneužívání své pozice v TV Nova a v dubnu jej propustí. Železný na oplátku vezme většinu týmu Novy a založí novou stanici novou stanici pod stejným názvem. Nová TV Nova vysílá ze studií na pražském Barrandově. Železný drží vysílací licenci. Následují roky soudních pří mezi CME a Železným. Byl to poslední rok, kdy sledovanost v hlavním čase převyšuje polovinu populace České republiky.
  • 2002 - Kontrolu nad TV Nova přebírá finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Před PPF podporoval Železného "televizní trucpodnik" podnikatel Jiří Šmejc (pozdější Kellnerův obchodní partner). Poté co za něj urovná dluhy z arbitráže, kterou vůči ředite TV nova vedla CME, ale PPF Železného propouští.
  • 2003 - CME vede také arbitráž vůči Česku kvůli zmařené investici. Česká republika prohrává poslední možné odvolání a stát vyplácí CME v přepočtu zhruba 10,5 miliardy korun jako odškodné.
  • 2004 - CME vede jednání s PPF o odkoupení držitele české vysílací licence na TV Nova. Hodlá k tomu využít také peníze získané v rámci arbitráží proti Železnému a českému státu. Na jaře je vysílána první řada soutěže Česko hledá SuperStar.
  • 2005 - PPF prodává TV Nova zpět CME. Kellnerova společnost za nejsledovanější českou televizní stanici získává 16,5 miliardy v hotovosti a jedenáct procent akcií CME. Ty mají v době transakce hodnotu 3,5 miliardy korun. PPF nikdy nezveřejnila přesné vstupní náklady investice do TV Nova, ale odhaduje se, že na celém obchodu vydělala zhruba osm miliard korun.
  • 2007 až 2008 - Do čela CME se dostává rumunský mediální magnát Adrian Sarbu. Za jeho působení společnost přemístila svou centrálu z Londýna do Prahy. Ze své pozice měl Sarbu výrazný vliv na řízení Novy. Pod jeho vedením se CME a s ní TV Nova dostaly do dluhů.
  • 2009 - Akcionářem CME se stává americká mediální společnost Time Warner. Firma svůj podíl v CME postupně navyšuje na současných 64 procent, která v CME a TV Nova drží dnešní majitel Time Warner, telekomunikační společnost AT&T.
  • 2013 - V čele TV Nova stojí generální ředitel Christoph Mainusch, který ve vedení CME nahradil Adriana Sarba. Ten z TV Nova a CME odešel také kvůli obviněním z daňových podvodů v jeho rodném Rumunsku.
  • 2018 - V rámci hlavního vysílacího času zůstává skupina TV Nova, která má v současnosti osm kanálů, s podílem 35 procent stále nejsledovanější televizí v zemi. Z pohledu celodenního vysílání ji těsně překonává Česká televize.
 

Právě se děje

Další zprávy