Dvě ekonomky a expert na finanční stabilitu. Podívejte se, jak Zeman obměnil radu ČNB

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 6. 2022 14:07
Česká národní banka (ČNB) prochází zásadní personální změnou. Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval nové členy bankovní rady. Ti budou určovat příští měnovou politiku Česka a řešit stabilitu bank a finančního systému. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková a Jan Frait. Do funkce nastoupí od července.
Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy bankovní rady ČNB. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková (na snímku) a Jan Frait.
Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy bankovní rady ČNB. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková (na snímku) a Jan Frait. | Foto: Ondřej Deml

ČNB je klíčovou institucí této země. Určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Dohlíží také na činnost bank, kapitálový a devizový trh, pojišťovnictví, penzijní připojištění, družstevní záložny či instituce elektronických peněz.

Nejvyšším řídicím orgánem centrální banky je právě bankovní rada. Jejími členy jsou guvernér, dva viceguvernéři a čtyři další členové bankovní rady. Všechny členy bankovní rady jmenuje prezident republiky na nejvýše dvě šestiletá období.

Na konci letošního června skončí mandát guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman sice mohl Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, Hospodářské noviny ale již dříve uvedly, že tak neučiní a místo nich jmenuje tři nové členy rady. 

Dosavadní guvernér ČNB Rusnok už členství v bankovní radě obhajovat nemůže, protože má za sebou už obě povolená funkční období. Jeho nástupcem v čele centrální banky tedy prezident 11. května jmenoval ekonoma Aleše Michla.

Michl se ovšem s příchodem do nové funkce nesetkal s příliš vřelým přijetím. Patří mezi razantní odpůrce politiky zvyšování sazeb kvůli prudce rostoucí inflaci, kterou prosazuje současné vedení banky. V minulých hlasováních vystupoval Michl vždy proti. Domnívá se totiž, že opatření na současnou inflaci nezabere, poškodí export a ekonomiku.

V tom si rozumí se Zemanem. "Prezident Zeman se v projevu explicitně vyjádřil k problematice tuzemské inflace. V otázce boje proti rostoucím cenám se podle svých slov kloní k té skupině ekonomů, která považuje za dominantní zdroj inflace stranu nabídky - primárně tedy globální ceny výrobních vstupů - proti jejichž zdražování podle něj zvyšování sazeb neúčinkuje," vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Během svého jmenování Michl již avizoval, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Zda budou tři noví členové bankovní rady hlasovat pro případné další zvyšování úrokových sazeb je podle analytiků těžké předpovídat. "Vzhledem k tomu, že žádný z nově jmenovaných centrálních bankéřů veřejně neprezentoval názor na měnovou politiku a výši úrokových sazeb, tak o dalších krocích bankovní rady zatím lze jen spekulovat. Zároveň lze však předpokládat, že nová trojice nebude hantýrkou měnové politiky zastávat příliš jestřábí postoj," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Takzvaní měnoví jestřábi mají tendenci prosazovat vyšší úrokové sazby.

  • Podívejte se, kdo jsou lidé, kteří mají spolu s Michlem nově vytvářet měnovou politiku Česka.
 

Právě se děje

Další zprávy