Nová aplikace ukáže, kde je kvalitní a chráněná půda. Má pomoci lidem i developerům

ČTK ČTK
6. 10. 2016 13:05
Díky novince by se mohl lépe orientovat i stát při výběru míst, kde bude zřizovat například nové průmyslové zóny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: http://ochranazpf.vumop.cz/?core=app

Praha – Novou webovou aplikaci, která ukazuje kvalitu půdy i její ochranu a další omezení pro výstavbu, dnes představilo ministerstvo zemědělství. Při plánování staveb by mohla pomoci lidem i developerům a podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se podle ní mohl orientovat i stát při výběru míst, kde bude zřizovat například nové průmyslové zóny.

V aplikaci, kterou vyvinul Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy (VÚMOP), jsou sdružená data od katastrálních úřadů, obcí s rozšířenou působností i například údaje o zaměstnanosti v regionech. Zájemci si můžou volbou vhodných filtrů vybrat, zda chtějí na mapě republiky označit zastavěná území, vzdálenost potenciálních stavebních parcel od dopravní infrastruktury, nebo oblasti, které leží v záplavovém území. Dají se v ní najít také přírodně chráněná území. Minimální vyhledávací velikost je deset hektarů.

Podle ministra Jurečky by se mohlo aplikací řídit ministerstvo průmyslu a obchodu, které navrhlo, že by se měla vytvořit průmyslová zóna u Veselí nad Lužnicí. Oblast, kde by měla vzniknout, je podle Jurečky naprosto nepřijatelná kvůli vysoké kvalitě půdy. Místo toho dnes v aplikaci ukázal blízká místa, kde je půda méně bonitní. Jurečka doufá, že na změnu místa ministerstvo průmyslu kývne. S aplikací chce seznámit také premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Každoročně podle náměstka VÚMOP Ivana Novotného ubývá nejkvalitnější černozemě a hnědozemě, buď kvůli degradaci půdy, nebo zastavění. Podle ekologických organizací od 60. let minulého století zmizela v Česku zemědělská půda o výměře 290 000 hektarů.

Půda je navíc vedle zastavování sužována vodní erozí. Podle údajů ministerstva zemědělství je takto ohroženo až 60 procent zemědělské půdy a v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území. V ČR je zemědělská půda na 54 procentech výměry země.

 

Právě se děje

Další zprávy