Velké srovnání života v ČR před 100 lety a nyní: Ztratili jsme, ale žije se tu dobře

Iva Špačková Iva Špačková
26. 10. 2018 6:44
Češi rádi vzpomínají na to, jak se za "tatíčka Masaryka" žilo hezky, a rádi by tyto "ideální" časy vrátili. Návrat do minulosti by však byl krušný. Češi jsou na tom dnes mnohem lépe, jsou zdravější a celková kvalita jejich života se zvedla. V porovnání s dalšími evropskými státy však ztratili. Ukazuje to studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a společnosti TopForex.
Klement Gottwald při projevu na Staroměstském náměstí v Praze. Snímek z něhož byl odretušován Vlado Clementis a fotograf Karel Hájek.
Klement Gottwald při projevu na Staroměstském náměstí v Praze. Snímek z něhož byl odretušován Vlado Clementis a fotograf Karel Hájek. | Foto: ČTK

Kdy začalo Československo ztrácet

Války nebyly pro Československo z hlediska ekonomiky dlouhodobě devastující. Dokázalo po nich dohnat své západní sousedy. V roce 1946 byl například HDP na hlavu v Československu dokonce vyšší než ve Francii a Německu. Horší dopady měl až příchod komunistů k moci.

Zatímco Francie a Německo a další západoevropské země nastartovaly své hospodářství, komunistický režim Československu postupně pouštěl žilou a za 40 let jeho nadvlády tak Československo zůstalo za svými západoevropskými sousedy pozadu, podobně jako další země bývalého sovětského bloku.

 

Právě se děje

Další zprávy