Velké srovnání života v ČR před 100 lety a nyní: Ztratili jsme, ale žije se tu dobře

Iva Špačková Iva Špačková
26. 10. 2018 6:44
Češi rádi vzpomínají na to, jak se za "tatíčka Masaryka" žilo hezky, a rádi by tyto "ideální" časy vrátili. Návrat do minulosti by však byl krušný. Češi jsou na tom dnes mnohem lépe, jsou zdravější a celková kvalita jejich života se zvedla. V porovnání s dalšími evropskými státy však ztratili. Ukazuje to studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a společnosti TopForex.
Foto: Národní muzeum

Československo versus Evropa

Československo si v roce 1920, tedy dva roky po svém vzniku, vedlo v porovnání s evropskými zeměmi, jako je Maďarsko, Jugoslávie (tehdy pod názvem Království Srbů, Chorvatů a Slovinců), Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie a Německo, dobře.

"O třídu převyšovalo země Jugoslávie a bylo na tom lépe než Maďarsko. Dále poráželo například dnes velice vyzdvihované Finsko, které patří mezi bohaté země Skandinávie," říká Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz. Dokládají to čísla o hrubém národním produktu (HDP) jednotlivých států přepočítaná na jednoho obyvatele (graf najdete na další stránce).

Ačkoliv HDP nezahrnuje všechny aspekty života, zatím nejlépe dokáže do jednoho čísla koncentrovat hospodářskou vyspělost země, a právě proto se ve světě používá pro srovnání jednotlivých ekonomik.

 

Právě se děje

Další zprávy