Nošovická automobilka Hyundai zvýšila zisk na 7,3 miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2014 12:39
Korejským majitelům pošle ze svého zisku dividendu ve výši 5,487 miliardy korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Nošovická automobilka Hyundai loni zvýšila svůj zisk o 322,7 milionu korun (4,6 procenta) na 7,333 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Tržby stouply o 5,2 miliardy korun (5,6 procenta) na 97,383 miliardy korun.

Nošovická továrna pracuje v třísměnném provozu na plnou kapacitu a v roce 2013 vyrobila 303 460 automobilů. Stejný plán, tedy využít plnou kapacitu a vyrobit 300 tisíc vozů, má automobilka i letos. V prvním pololetí vyrobila téměř 160 tisíc vozů, stejně jako loni. Je to více než polovina plánu, v druhé polovině roku jsou ale v automobilce plánovány pravidelné odstávky, a tedy méně pracovních dní.

Server iDnes.cz uvedl, že druhým rokem pošle nošovická automobilka majitelům ze svého zisku dividendu, tentokrát ve výši 5,487 miliardy korun. Loni, kdy dividendu vyplácela poprvé, ze zisku vyplatila jen zlomek, zhruba 605 milionů korun. Podle serveru firma rovněž výrazně snížila své zadlužení ze 6,6 na 2,7 miliardy korun.

Export do 52 zemí

Automobily loni firma z Nošovic exportovala do 52 zemí a destinací, nejvíce do Evropy, ale také na Blízký východ, do Afriky, Karibiku a Austrálie. Nejvýznamnějšími odběrateli podle počtu odebraných aut byly Německo, Rusko a Velká Británie.

"S ohledem na klesající poptávku po osobních automobilech v Evropě se společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech i v roce 2014 více zaměří na mimoevropské trhy, například Austrálii, Egypt, Jihoafrickou republiku a Mexiko," uvádí výroční zpráva.

Nejvíce vyrobených vozů bylo loni typu ix35, jejich podíl na výrobě tvořil 48 procent. Závod dále vyrábí typ Hyundai i30 ve třech verzích a model Hyundai ix20. V Česku prodala firma zhruba deset tisíc těchto vozů. Další vozy z produktové řady automobilka Hyundai dováží na český trh z jiných zemí.

Prezident nošovické automobilky Jun Ha Kim ve výroční zprávě uvedl, že vzhledem k tomu, že firma už pracovala na plnou kapacitu, neuskutečnila loni žádné významné investiční projekty směřující k rozšíření výroby. Také stav pracovníků se stabilizoval na počtu okolo 3400 lidí.

Jun Ha Kim připomněl, že automobilka v roce 2013 oslavila páté výročí zahájení sériové výroby, milionté vyrobené auto nebo stotisící vůz vyrobený pro Rusko. Od letošního 1. května je novým prezidentem podniku Tong U-čche (pozn. v anglické transkripci Dongwoo Choi).

"V oblasti personální politiky bude zachován třísměnný výrobní režim. V plánu není ani spuštění nových provozů či výrob a neočekávají se ani žádné výrazné změny počtu pracovníků," uvádí výroční zpráva.

Průměrný příjem dělníků: 27 700 korun

Automobilka spustila v Nošovicích provoz v listopadu 2008. Na plnou kapacitu vyrábí od září 2011. V podniku pracuje téměř 3400 lidí, z nichž 96 procent tvoří obyvatelé Moravskoslezského kraje, dalších přibližně 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy.

Průměrný hrubý měsíční příjem v automobilce Hyundai v Nošovicích činil loni 30 094 korun, v dělnických profesích to bylo průměrně 27 700 korun. Letos byli odboráři kvůli neshodám na zvýšení mezd ve stávkové pohotovosti, nakonec přijali návrh zprostředkovatele.

Základní mzdy ve firmě vzrostou v průměru o 3,2 procenta, spolu s dalšími bonusy je podle mluvčího automobilky Petra Vaňka zvýšení měsíčního příjmu 6,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy