Miliony z Norských fondů se nyní zaměří na českou justici. Pomohou propuštěným vězňům

on on
20. 3. 2019 16:31
Podpora alternativních trestů, či lepší začlenění bývalých vězňů zpět do systému. Také na to půjdou miliony z Norských fondů. Program Norských fondů Spravedlnost ve středu v Praze zahájili zástupci českého ministerstva financí a spravedlnosti spolu s velvyslancem Norského království Robertem Kvilem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Velice si vážím možností, které nám Norské fondy prostřednictvím programu Spravedlnost poskytují například na zlepšení a rozvoj speciální péče při práci s potrestanými, péči o osoby po ukončení trestu, alternativních trestů nebo prohlubování znalostí a dovedností zaměstnanců resortu justice," řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek k zahájení programu Spravedlnost. 

Během programového období Norských fondů 2014 - 2021 bude rozděleno přibližně 170 milionů korun na projekty zaměřené na podporu nápravných zařízení, posílení právního státu a větší účinnosti soudního systému. Část z toho (26 milionů korun), půjde ze státního rozpočtu. Zbytek z Norských fondů.

"Spolupráce v justici je pro nás klíčová, protože zlepšení nápravného systému má jak sociální tak lidskoprávní dimenzi," uvedl Kvile. Podle svých slov navštívil jeden z projektů zaměřených na zranitelné skupiny, který v minulém období vznikl právě díky penězům z Norských fondů ve spolupráci s Vězeňskou službou České republiky. "Byl jsem velice potěšen, jak se dařilo připravit mladé vězně na život na svobodě," dodal velvyslanec.

Norsko posílá peníze do zemí střední a východní Evropy a díky tomu může využívat výhod trhu Evropské unie, aniž by samo bylo členem. V rámci EU tak může bez problémů putovat jejich zboží, kapitál, služby, ale i osoby. Na oplátku tyto země přispívají těm členům Evropské unie, jejichž hrubý národní produkt na obyvatele je nižší než 90 procent průměru EU, na konkrétní programy. V současnosti je těchto zemí z osmadvacítky celkem patnáct.

 

Právě se děje

Další zprávy