Norské aerolinky stahují Dreamliner, není spolehlivý

ČTK ČTK
28. 9. 2013 18:16
Dreamliner od uvedení do provozu provázejí četné problémy.
Dreamliner - detail trupu letadla
Dreamliner - detail trupu letadla | Foto: Reuters

Oslo - Norská nízkonákladová letecká společnost Norwegian Air Shuttle kvůli opakovaným problémům stahuje jeden z nových letounů 787 Dreamliner z dálkových tras.

Po výrobci Boeing aerolinky požadují opravu kvůli četným poruchám. Prozatím si pronajmou Airbus A340, aby Dreamliner nahradily v provozu.

"Spolehlivost tohoto letadla je prostě nepřijatelná. Naši cestující se s něčím takovým nemohou spokojit," řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Lasse Sandaker-Nielsen.

Letadlo je teď v Bangkoku, neboť mu selhala hydraulická pumpa. "V rámci konzultací s firmou Norwegian padlo rozhodnutí provést řadu vylepšení, která posílí spolehlivost letounu," uvedl Boeing. "Očekáváme, že vyřazení letadla z provozu bude záležitostí dnů," dodal.

Společnost Norwegian letos zahájila dálkové lety a doufala, že bude těžit z nízkých provozních nákladů letounů Dreamliner. První dva dodané dreamlinery z celkem osmi plánovaných však měly tento měsíc více problémů, kvůli nimž si musela firma na krátkou dobu pronajmout jiná letadla nebo zrušit lety.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě, od uvedení do provozu ho však provázejí četné problémy. V polovině ledna bylo všech asi 50 letounů Dreamliner po celém světě na několik měsíců odstaveno z provozu kvůli přehřívání baterií.

Boeing dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly s evropským konkurentem Airbus.

 

Právě se děje

Další zprávy