USA odvolaly sankce proti plynovodu Nord Stream 2. Pojistka proti Rusku ale zůstává

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 7. 2021 7:51
Spojené státy a Německo se dohodly na dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí. Ty budou aktuální pouze v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. Oznámila to ve středu náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.
Dělníci pracují na montáži potrubí pro plynovod Nord Stream 2.
Dělníci pracují na montáži potrubí pro plynovod Nord Stream 2. | Foto: Reuters

Plynovod Nord Stream 2, který je z 98 procent hotový a jehož celková cena se odhaduje na 11 miliard amerických dolarů, má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Spojené státy projekt dlouhodobě kritizují, protože podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Podmořské potrubí bylo jedním z témat rozhovoru amerického prezidenta Joea Bidena a německé kancléřky Angely Merkelové při jejich schůzce minulý týden ve Washingtonu.

Kritice čelí projekt Nord Stream 2 také ve střední a východní Evropě. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu.

"Ukrajina oficiálně zahájila konzultace s Evropskou komisí a Německem o Nord Streamu 2, který ohrožuje ukrajinskou bezpečnost a porušuje unijní princip energetické diverzifikace. Nóty do Bruselu a Berlína byly odeslány," prohlásil ve středu večer v reakci na oznámení Washingtonu ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

"Vyzýváme Spojené státy a Německo, aby adekvátně zareagovaly na bezpečnostní krizi v našem regionu, ze které Rusko prozatím jen těží," dodal ve společném večerním prohlášení se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem. 

USA a Německo podle Nulandové brzy zveřejní podrobnosti dohody. "Německo se v této dohodě mimo jiné zavázalo, že pokud by se Rusko snažilo použít energii jako zbraň nebo podniklo další agresivní kroky vůči Ukrajině, přistoupí (Německo) k opatřením na národní úrovni a bude se zasazovat o účinná opatření včetně sankcí na evropské úrovni s cílem omezit ruské exportní kapacity v energetickém sektoru," citovala Nulandovou agentura Reuters.

Německo bude podle Nulandové rovněž podporovat prodloužení dohody mezi Ruskem a Ukrajinou o tranzitu plynu, která vyprší v roce 2024. "Budeme se snažit pro Ukrajinu zajistit dalších deset let. Ale v širším měřítku musíme spolupracovat na tom, abychom snížili závislost Ukrajiny, a to její ekonomickou závislost na tranzitu, ale také její vlastní závislost na ruském plynu," uvedla náměstkyně.

Nulandová zdůraznila, že Bidenova administrativa nadále považuje Nord Stream 2 za špatný projekt, který zvýší závislost Evropy na ruské energii. "Je to špatná situace a špatný plynovod. Ale potřebujeme chránit Ukrajinu a cítíme, že jsme touto dohodou učinili v tomto směru velmi významné kroky," dodala.

Místopředseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov podle agentury DPA shodu Berlína a Washingtonu přivítal. "Tato dohoda nám umožňuje Nord Stream 2 v klidu dokončit," uvedl. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nicméně označil jakoukoliv hrozbu sankcemi za "nepřijatelnou". Dodal, že Rusko si počká na oficiální vysvětlení dohody. Kancléřka Merkelová ve středu telefonovala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, podle agentury DPA jej zřejmě informovala o uzavření dohody s USA.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně, plynovod je již hotov z 98 procent. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

VIDEO: Historik Timothy Snyder o Rusku. 

Nejlepší politika vůči Rusku je dobrá politika vůči Ukrajině, je velmi těžké působit na Rusko přímo, říká americký historik Timothy Snyder. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy