Konec kožešinové velmoci: Dánsko vybije kvůli odolné mutaci koronaviru všechny norky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 11. 2020 12:26
Dánská vláda omezila pohyb obyvatel regionu Severní Jutsko kvůli výskytu zjevně zvlášť odolné mutace koronaviru mezi norky i mezi lidmi. Světová zdravotnická organizace (WHO) ocenila jako odvážné středeční rozhodnutí Dánska vybít celou tamní mnohamilionovou populaci norků, které místní farmy chovají pro kožešinu.
Dánsko vybije celou tamní mnohamilionovou populaci norků | Video: Asociated Press

Počet norků v Dánsku se odhaduje na patnáct až sedmnáct milionů. Země patří mezi největší kožešinové chovatele těchto šelem na světě, nachází se zde 1139 chovných norkových farem, nejvíce jich žije právě v Severním Jutsku.

Mutace koronaviru, která se u těchto zvířat objevila, vykazuje menší citlivost na protilátky, což by podle dánské premiérky Mette Frederiksenové mohlo snížit účinnost budoucích vakcín.

"Máme velkou odpovědnost vůči naší vlastní populaci, ale když jsme nyní našli tu mutaci, máme ještě větší odpovědnost také vůči zbytku světa," uvedla na středeční tiskové konferenci politička.

Podle agentury Reuters úřady odhalily pět případů nového kmene viru na norčích farmách a dvanáct případů u lidí, z toho jedenáct u obyvatel Severního Jutska. Kvůli nakaženým zvířatům a přenosu na člověka se v sedmi obcích v Severním Jutsku zastaví místní doprava a na přibližně 280 000 obyvatel oblasti vláda naléhá, aby neopouštěli svou obec.

Místní restaurace, hospody a další lokály tu musí zůstat od soboty zavřené, ale mohou nabízet jídlo s sebou. Sportovní haly, plovárny a posilovny budou muset zavřít od pondělí, kdy také žáci pátých až osmých tříd a studenti učilišť přejdou na dálkovou výuku. Lze hovořit o skutečném lockdownu, připustila Frederiksenová. Všechny obyvatele uzavřených obcí vláda vyzvala, aby podstoupili test na koronavirus.

Mutaci viru objevil při laboratorních testech dánský státní ústav pro očkovací látky a zjištění mají k dispozici i Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Krizový expert WHO Mike Ryan už minulý pátek vyzval k důkladnému vědeckému prozkoumání složitého problému přenosu viru z lidí na norky a zpátky na lidi.

Dánsko není první zemí, která kvůli výskytu koronaviru u norků musí tato zvířat vybít. Ke stejnému kroku se na některých farmách uchýlilo také Nizozemsko a Španělsko.

Nizozemská vláda na konci srpna rozhodla kožešinový chov norků úplně zakázat. Česko zakázalo kožešinové farmy od loňska na základě novely zákona o ochraně zvířat proti týrání.

Video: Zabil jsem tisíce norků, v kleci se cítí dobře, stát nás poškodil, říká majitel farmy

Norek je hospodářské zvíře, nezáleží, jestli je využívaný na kůži nebo na maso, říká majitel jedné ze zavřených farem David Vojtíšek. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy