Nokia podala žalobu na Apple, podle finského výrobce porušil 32 jejích patentů

ČTK ČTK
21. 12. 2016 20:57
Finský výrobce Nokia podal žalobu na společnost Apple za porušování svých patentů. Žaloby finská firma podala v Německu u soudů v Düsseldorfu, Mannheimu a Mnichově, v USA to udělala v Texasu. Výrobce telefonů iPhone podle ní porušil 32 jejích patentů, například na displeje, uživatelské rozhraní, software, antény nebo kódování videa. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nezvládla však nástup chytrých telefonů, kde ji zastínily Apple a Samsung.
Nokia.
Nokia. | Foto: Reuters

Helsinky – Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia podal v Německu a Spojených státech žaloby na americkou společnost Apple za porušování svých patentů. Nokia, která bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě, to uvedla v dnešním sdělení.

Žaloby finská firma podala v Německu u soudů v Düsseldorfu, Mannheimu a Mnichově, v USA to udělala v Texasu. Firma sdělila, že připravuje podání žalob u dalších jurisdikcí. Výrobce telefonů iPhone podle ní porušil 32 jejích patentů, například na displeje, uživatelské rozhraní, software, antény nebo kódování videa.

Nokia v podáních uvedla, že Apple sice sjednal v roce 2011 licence na používání některých patentů vlastněných její dceřinou firmou Nokia Technologies, poté si ale americká firma odmítala licencovat další inovace Nokie, přestože je použila v řadě svých produktů. Apple v úterý podal žalobu na firmy Acacia Research a Conversant Intellectual Property Management kvůli údajnému spolčení s Nokií na vymáhání nadměrných licenčních poplatků, uvedla agentura Reuters.

V únoru Nokia urovnala patentový spor s jihokorejským výrobcem elektroniky Samsung. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nezvládla však nástup chytrých telefonů, kde ji zastínily Apple a Samsung.

Předloni Nokia prodala svou divizi mobilních telefonů za 5,4 miliardy eur (146 miliard Kč) americké společnosti Microsoft, ponechala si však rozsáhlé portfolio telefonních patentů a licenci na značku. Na počátku tohoto měsíce Nokia oznámila, že příští rok se na trhu znovu objeví chytré telefony s její značkou v rámci spolupráce s firmou HMD Global.

 

Právě se děje

Další zprávy