Nobelovu cenu za ekonomii získali tři vědci. Porota ocenila nový pohled na trh práce

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 10. 2021 12:50
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci působící ve Spojených státech David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens. Američan kanadského původu Card byl oceněn za svůj empirický přínos ekonomii práce, Američan Angrist a americký expert nizozemského původu Imbens byli vyznamenáni za metodologický přístup k analýze kauzálních vztahů. V pondělí to oznámila švédská Královská akademie věd.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Alexander Mahmoud/Nobel Media

"Trojice laureátů nám poskytla nový pohled na pracovní trh a ukázala, jaké závěry týkající se příčiny a následků mohou být odvozeny z přírodních experimentů. Tento přístup se rozšířil i do dalších oblastí a znamenal revoluci v empirickém výzkumu," uvedla v prohlášení švédská akademie. Polovinu ceny dostane Card, o druhou polovinu se rozdělí Angrist a Imbens.

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali vědci David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens.
Nobelovu cenu za ekonomii letos získali vědci David Card, Joshua Angrist a Guido Imbens. | Foto: Reuters

U Carda porota ocenila jeho empirický přínos ekonomii práce, která se snaží pochopit vztah mezi prací a mzdou. Angrist a Imbens si vyznamenání vysloužili za metodologický přístup k analýze kauzálních vztahů, kde prokázali, jak jsou přírodní experimenty cenným zdrojem poznání.

Pondělním oznámením držitele Nobelovy ceny za ekonomii skončil letošní seriál rozdílení těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně ohlášeni laureáti Nobelových cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která činí deset milionů švédských korun (zhruba 25 milionů Kč). Slavnostní předávání Nobelových cen se uskuteční 10. prosince, v den výročí úmrtí švédského vědce a zakladatele ocenění Alfreda Nobela (1833-1896).

 

Právě se děje

Další zprávy