NKÚ: V účtování peněz ze zahraničí jsou rizikem neschválené dotace

ČTK ČTK
29. 9. 2015 9:49
Nejvyšší kontrolní úřad prošel účetnictví ministerstev školství a zemědělství. Uvedl, že v účtování peněz ze zahraničí jsou rizikem neschválené dotace, které místo Evropské unie nakonec proplatí stát. Nepromítají se totiž do závěrečných účtů rozpočtových kapitol. Státní rozpočet pak musí proplatit výdaje, na které měly směřovat peníze z unijních dotací.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha - V účtování peněz ze zahraničí jsou rizikem neschválené dotace, které místo Evropské unie nakonec proplatí stát. Nepromítají se totiž do závěrečných účtů rozpočtových kapitol. Po kontrole loňských účetních závěrek, finančních výkazů a závěrečných účtů ministerstev školství a zemědělství to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). O výsledcích kontroly dnes informovala mluvčí úřadu Olga Málková.

Takzvané plošné korekce, které jsou postihem za chyby pří žádání o dotace, může uplatnit sám stát nebo Evropská komise. Státní rozpočet pak musí proplatit výdaje, na které měly směřovat peníze z unijních dotací. Ministerstvo školství vyměřilo zatím pro operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost korekce za 1,2 miliardy korun, částka ale není konečná. U ministerstva zemědělství korekce dosud nebyla stanovena.

"Důležité údaje o plošných korekcích se do závěrečných účtů rozpočtových kapitol nepromítají, protože závěrečné účty jsou založeny hlavně na údajích o pohybech peněz, a ne na údajích z účetních závěrek," upozornil NKÚ. Závěrečné účty by tak podle NKÚ měly obsahovat mnohem více aktuálních údajů včetně toho, kolik Česko po započtení korekcí a neuznatelných výdajů skutečně stojí projekty dotované EU. "Zvýšilo by to vypovídací schopnost závěrečných účtů," uvedl NKÚ.

Kontrolní úřad nicméně ocenil novelu účetní regulace, která je platná od letoška a odstranila nejednoznačnosti. Byl tak napraven stav, kvůli kterému se NKÚ od roku 2010 nemohl vyjadřovat ke spolehlivosti údajů v účetních závěrkách.

NKÚ upozornil na to, že údaje z účetnictví státních institucí mají sloužit ministerstvu financí, Českému statistickému úřadu nebo České národní bance jako podklady pro odhady vládního dluhu či deficitu veřejných financí. "Jde o zásadní údaje, které vypovídají o tom, v jaké kondici země je. Pokud nejsou úplné, nemůže se vláda spolehnout na to, že se rozhoduje na základě relevantních údajů," podotkl prezident NKÚ Miloslav Kala.

 

Právě se děje

Další zprávy