Vyprodané tuzemské hotely? Většina ubytovatelů očekává obsazenost ze dvou třetin

ČTK ČTK
30. 6. 2020 18:08
Nižší obsazenost než loni předpokládá v letošní letní sezoně více než polovina poskytovatelů ubytování v Česku. Firmy očekávají v průměru obsazenost 61 procent, oproti loňsku o pětinu menší. Levnější pobyt letos nabízí zhruba třetina provozovatelů ubytovacích zařízení alespoň částečně závislá na zahraniční klientele. Stejný počet podnikatelů zaměřených na domácí hosty zdražil.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Poskytovatelé ubytování převážně závislí na hostech ze zahraničí evidovali loni v červenci a srpnu obsazenost 80 procent, letos podle průzkumu čekají propad na 49 procent. "U firem, v jejichž klientele dlouhodobě převažují čeští hosté, není situace tak dramatická. Zatímco loni měly obsazenost 82 procent, letos odhadují, že docílí zhruba 69 procent," uvedl marketingový a uživatelský průzkumník Darek Pikálek ze společnosti Seznam.cz, která průzkum v úterý zveřejnila v tiskové zprávě.

Poukazy na lázeňské pobyty, které připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, vítá téměř tři čtvrtiny respondentů, polovina věří v jejich významný pozitivní efekt. Větší naděje do pomoci prostřednictvím poukazů vkládají poskytovatelé ubytování s většinovou zahraniční klientelou. Téměř 60 procent z nich je přesvědčeno, že jim poukazy hodně pomohou. Provozovatelé ubytovacích zařízení by podle průzkumu uvítali také pomoc od agentury CzechTourism v rámci kampaně na podporu domácího cestovního ruchu.

Průzkum dále ukázal, že se letos vlivem šíření nákazy snížil zájem o wellness služby. Propad vnímá zhruba čtvrtina poskytovatelů ubytování. O dezinfekci pokojů a společných prostor se letos často zajímají čtyři procenta lidí. S otázkami na dezinfekci se však setkalo 23 procent provozovatelů ubytovacích zařízení.

Online průzkum se uskutečnil na přelomu května a června mezi poskytovateli ubytování registrovaných na portálu Firmy.cz. Dotazník vyplnilo 279 společností.

Po uvolnění vládních restrikcí podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací zůstalo zejména v Praze uzavřeno zhruba 30 procent hotelů. V regionech se počet pohybuje kolem šesti procent. Obsazenost v červnu v Praze je kolem pěti a deseti procent, v krajích do 40 procent.

Na začátku krize nám padla čísla na nulu a byla to pohroma. Potvrdilo se ale, že bezkontaktní recepce je cesta, líčí šéfka startupu MyStay. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy