Nižší DPH připraví veřejné rozpočty o 3,3 miliardy korun

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 9. 2014 14:25
Zavedení nové snížené sazby už podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Desetiprocentní sazba má platit od příštího roku.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Zavedení snížené desetiprocentní sazby DPH na léky, knihy a dětskou výživu připraví příští rok státní rozpočet o 2,4 miliardy korun a místní rozpočty, tedy obce a města, o 953 milionů korun. Na konferenci společnosti Cityfinance to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Celkem by tak veřejné rozpočty měly příští rok přijít o 3,3 miliardy korun.

Podle dřívějších odhadů ministerstva financí by státní rozpočet přišel zhruba o 2,9 miliardy korun. Nejvíce se projeví snížení DPH u léčiv.

Schválit vládní návrh bez připomínek doporučil na začátku září sněmovní rozpočtový výbor. O návrhu by poslanci měli definitivně rozhodovat ještě v září, nová sazba má platit od 1. ledna 2015. Dosavadní snížená sazba ve výši 15 procent a základní sazba 21 procent budou platit i nadále.

Pandořina skříňka

Poslanci opoziční TOP 09 a ODS varují, že existence další sazby zvyšuje prostor pro daňové úniky. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) říká, že zavedením třetí sazby otevírá koalice Pandořinu skříňku. Podle něj bude Sněmovna při každé další – i jen technické – novele zákona obležena lobbisty z jednotlivých odvětví, která směrnice Evropské unie umožňuje zařadit do snížené sazby daně. Lobbisté se budou snažit poslance přesvědčit, že například kadeřnické služby nebo restaurace jsou důležitější než léky.

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová připustila, že lobbistické tlaky na různé výjimky a pobídky prostřednictvím daní jsou obrovské. Ministerstvo se proto podle ní snaží ladit zákony tak, aby byly srozumitelné, koncepčně správné a nedaly se obcházet.

Léky, knihy a kojenecká strava

První skupinu, která by od ledna 2015 mohla zlevnit, tvoří vedle léků také radiofarmaka, očkovací látky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Druhou skupinou jsou tištěné knihy včetně obrázkových knih pro děti a dále hudebniny. Desetiprocentní sazba se však má vztahovat jen na publikace, u nichž podíl plochy reklamy nepřekročí 50 procent. Nepatří sem ani noviny, časopisy, omalovánky či kartografické výrobky.

Nenahraditelnou dětskou výživu definuje navrhovaná příloha zákona jako výživu pro kojence, tedy děti do ukončeného dvanáctého měsíce věku, a malé děti, tedy děti od ukončeného jednoho roku do ukončeného třetího roku věku. Konkrétněji jsou definovány ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Návrh zatím nepočítá se zavedením snížené sazby na dětské pleny. Ministerstvo se obává opětovného zahájení řízení s Evropskou komisí kvůli porušení směrnice, která sníženou sazbu pro pleny zakazuje. Právě kvůli předchozím problémům s Komisí byly dětské pleny od roku 2013 přeřazeny ze snížené (tehdy 14%) do základní sazby daně (21%).

 

Právě se děje

Další zprávy