DPH na potraviny zatím nesnížíme, vzkazuje Babiš partnerům

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
14. 3. 2014 5:30
Vláda plánuje od roku 2015 zavést novou nižší sazbu daně na léky a knihy. Snížení DPH u základních potravin je zatím jen ve fázi úvah.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ahold Slovakia

Praha – Snížení daně z přidané hodnoty na vybrané potraviny od roku 2015 není reálné. Online deníku Aktuálně.cz to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Reagoval tím na slova ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD, který v České televizi hovořil o záměru vlády snížit DPH mimo jiné také u potravin.

„Teď není reálné snižovat DPH, a netýká se to jen potravin. Nic takového v koaliční dohodě nemáme. Je to vázáno na zavedení elektronického vykazování tržeb podle modelu, jaký má Chorvatsko nebo Maďarsko. A to nebude dříve než v letech 2016 nebo 2017,“ odpověděl Babiš na otázku Aktuálně.cz.

Později upřesnil, že elektronické vykazování tržeb nesouvisí se snížením sazby DPH na léky, knihy a dětské pleny. Vláda už dříve avizovala, a potvrdila to i před pár dny v legislativním plánu, že chce léky a knihy od roku 2015 přesunout do nové třetí sazby DPH, ideálně pětiprocentní. Dětských plen by se snížení od roku 2015 netýkalo, protože to zatím neumožňují unijní předpisy.

Zatím jen úvahy

Dienstbier nejdříve v pořadu Události, komentáře uvedl, že vláda plánuje snížit DPH mimo jiné u potravin. Na přímé otázky exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), zda vláda skutečně chce snížit DPH u potravin, nedokázal Dienstbier odpovědět.

„Snížení DPH se od roku 2015 týká zatím kojenecké výživy. O dalších potravinách je zatím předčasné hovořit,“ řekl Aktuálně.cz ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Teoreticky by se mohlo DPH snížit u vybraných druhů pečiva, mléka, ale zatím je předčasné konkretizovat. Vše je ve fázi úvah, nyní musí případný přesun některých potravin do nižší sazby projednat předsedové stran,“ dodává Jurečka.

 

Právě se děje

Další zprávy