Nizozemsko prodalo na burze pětinový podíl v zestátněné bance ABN za 3,3 miliardy eur

ČTK ČTK
20. 11. 2015 12:06
Podle agentury Reuters jde o největší primární emisi akcií evropské banky od světové finanční krize v letech 2007 až 2009. S akciemi ABN Amro se začalo obchodovat na amsterodamské burze, jejich cena dopoledne stoupla o více než tři procenta. ABN Amro je druhou největší bankou v Nizozemsku. Tamní vláda musela před sedmi lety firmu zestátnit, aby ji zachránila před krachem. Na pomoc bance v době světové finanční krize vynaložila téměř 22 miliard eur.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Amsterodam - Nizozemsko získalo v rámci primární emise akcií zestátněné banky ABN Amro zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard Kč). Banka prodala investorům pětinový podíl, tedy 188 milionů akcií, v ceně 17,75 eura za akcii. Podle agentury Reuters tak jde o největší primární emisi akcií evropské banky od světové finanční krize v letech 2007 až 2009.

S akciemi ABN Amro se dnes začalo obchodovat na amsterodamské burze. Jejich cena dopoledne stoupla o více než tři procenta a dostala se až na 18,325 eura za akcii.

ABN Amro je druhou největší bankou v Nizozemsku. Tamní vláda musela před sedmi lety firmu zestátnit, aby ji zachránila před krachem. Na pomoc bance v době světové finanční krize vynaložila téměř 22 miliard eur. Emisní cena akcií přitom celou banku ohodnocuje na 16,7 miliardy eur.

Zatím není jasné, jak velkou část peněz vynaložených na záchranu ABN se Nizozemsku podaří získat zpět. Zbývající akcie banky by měly být postupně uvedeny na burzu v příštích letech, napsala agentura DPA.

ABN Amro prošla rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnovala snížení počtu zaměstnanců a prodej zahraničních divizí. Minulý týden firma oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o pět procent na 2,1 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy