Nike musí zaplatit celníkům za zadržená trika z Hondurasu

Tomáš Fránek
10. 7. 2014 6:28
Firma zaplatí náklady spojené s uskladněním i přes to, že oficiálně do Česka trička nedovezla a nešlo ani o padělky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Nike Inc.

Brno – Největší světový výrobce sportovního zboží, americká společnost Nike, musí českým celníkům zaplatit za skladování tisíců podezřelých triček, která mířila na tuzemský trh.

Firma zaplatí náklady spojené s uskladněním zboží z Hondurasu i přes to, že oficiálně do Česka trička nedovezla a nešlo ani o padělky. Soud totiž precedenčně rozhodl, že levné zboží vyrobené v Hondurasu i přes to, že jde o originální zboží Nike, nesplňuje podmínky pro prodej evropským zákazníkům, a platí pro něj tedy stejný režim jako pro padělky.

Trička do Česka dodala americká firma Le Barco Enterprice, odběratelem měla být společnost KMJS DUO Servis z Ostravy. Celníci ale kvůli tomu, že přes jedenáct tisíc kusů triček bylo zabaleno v neoriginálních papírových kartonech, chyběly certifikáty o zdravotní nezávadnosti výrobků a cena triček byla neobvykle nízká, rozhodli o zabavení zboží. A celní správa požádala také o vyjádření evropské zastoupení společnosti Nike.

Nike: Celníci postupovali nemravně

Firma potvrdila, že trička jsou sice originální výrobky, ale nejde o zboží, které by bylo určeno pro evropský trh. Trička vyrobená v Hondurasu totiž podle Nike neodpovídají kvalitou potřebám evropských zákazníků, jiné jsou látky a také způsob šití. „Nemáme možnost ovlivnit a garantovat splnění všech předpisů Evropského společenství týkajících se ochrany spotřebitele,“ uvedla firma ve vyjádření pro celníky.

Nike také požádal o likvidaci zboží, to se tak na český trh vůbec nedostalo. To, že jde o originály, ale méně kvalitní, potvrdil také znalecký posudek.

Celníci proto Nike naúčtovali 166 tisíc korun za 34 dnů skladování triček. Podle nich jde o stejný případ, jako by šlo o padělky. Společnosti, které české úřady upozorní na falešné zboží, totiž musí uhradit Česku náklady spojené s uskladněním zboží a jeho kontrolou v prostorách celníků.

Společnost Nike s takovým postupem nesouhlasila a celní správu zažalovala. „Nike celní správu písemně i telefonicky informoval, že sice zboží porušuje jeho práva, ale jedná se o originální zboží, které není možné podle pravidel EU zajistit,“ uvedl právní zástupce firmy Michal Růžička. Postup celníků označila firma za nemravný s tím, že peníze měl zaplatit dovozce zboží. „Jde o nesprávný a nezákonný postup,“ uvedl advokát Růžička.

Soud: Celníci postupovali zcela správně

Městský soud v Praze ale žalobě Nike nevyhověl a rozhodl, že firma musí za trička z Hondurasu celníkům zaplatit. „Není možný jiný závěr než ten, že uhradit náklady musí majitel práva k duševnímu vlastnictví, tedy Nike,“ rozhodl senát soudu vedený soudkyní Ivankou Havlíkovou.

Podle soudců není postup celníků nemravný, ale jde o součást boje proti přílivu padělaného zboží. Správně byla podle soudu stanovena i částka za uskladnění zboží ve výši dvaceti procent z celkové hodnoty triček.

Nike prošlapává cestu přes soudy

Soud podobný případ posuzoval poprvé, a jeho rozhodnutí je tak důležité i pro další podobné případy. Nike tak svými žalobami na postup českých úřadů stanovuje pravidla i pro další firmy, které se dostanou do podobných situací.

Loni Nejvyšší správní soud rozhodl, že Nike musí zaplatit Česku za uskladnění osmi a půl tisíce párů bot, které chtěli falšovatelé sportovní obuvi prodat v tuzemských tržnicích.

Nejvyšší správní soud v srpnu loňského roku definitivně potvrdil, že společnosti, které české úřady upozorní na falešné zboží, musí uhradit Česku náklady spojené s uskladněním zboží a jeho kontrolou v prostorách celníků. Nejde o nemravný a ani diskriminační přístup, potvrdili soudci. A pravidlo o placení nákladů souvisejících s uskladněním zboží neplatí jenom pro Nike, ale pro všechny firmy obecně.

 

Právě se děje

Další zprávy