Nezaměstnanost klesla v květnu na nový rekord, firmy ještě zoufaleji shání nové lidi

spi spi
Aktualizováno 10. 6. 2019 10:08
Počet lidí bez práce v květnu opět klesl. Nezaměstnanost se proti dubnu snížila z 2,7 procenta na 2,6 procenta, což je historicky nejnižší hodnota měřená současnou metodikou. Volných pracovních míst je naopak více a jejich nabídka tak ještě výrazněji převyšuje počty nezaměstnaných, uvedl Úřad práce ČR.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Bez práce bylo na konci května 200 675 lidí, což je o 9 153 méně než v předchozím měsíci a nejméně od května 1997 (tehdy se míra nezaměstnanosti měřila jinou metodikou).

Foto: MPSV, ING Bank

"Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti je nástup sezonních prací, ale v pozadí je stále slušně rostoucí ekonomika," říká Michal Brožka, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Podle něj se může míra nezaměstnanosti ještě trochu snižovat a za celý letošní rok může dosáhnout hodnoty 2,8 procenta z loňských 3,2 procenta, nicméně růst ekonomiky by musel opět zrychlit.

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler poukazuje na to, že současné zpomalování globální ekonomiky se na tuzemském přehřátém trhu práce prozatím příliš neprojevuje díky setrvačnosti, která reaguje na dění ve světě s několikaměsíčním zpožděním.

"Určité známky zpomalení však již přišly například z trhu práce v Německu, kde míra nezaměstnanosti poprvé od roku 2013 v květnu vzrostla. Jde o první náznak dopadu zpomalování německé ekonomiky na tamní trh práce. Domácí trh práce by však měl být vůči nepříznivému vývoji v zahraničí ještě nějakou dobu imunní," dodává Seidler.

Největší nezaměstnanost mají okresy Karviná (6,8 %), Most (5,2 %), Ostrava-město (5,1 %), Ústí nad Labem (4,9 %) a Chomutov (4,8 %). Nejméně lidí bez práce naopak evidují úřady práce v okresech Praha-východ (1 %), Rychnov nad Kněžnou (1,1 %), Jindřichův Hradec (1,2 %), Pelhřimov a Plzeň-jih (oba 1,3 %).

Foto: Úřad práce ČR

Nového rekordu také v květnu dosáhl počet volných pracovních míst. Firmy nyní podle evidence hledají 346 552 lidí, což je o 6,6 tisíc více než v předchozím měsíci. Na jedno volné pracovní místo tak připadá v průměru 0,6 uchazeče. 

Nedostatek lidí brání firmám v dalším rozvoji. Největší převis nabídky volných míst nad počtem nezaměstnaných pociťuje Karviná (5,2 uchazeče na jedno volné místo), Jeseníky (3,2), Sokolov (2,8), Ústí nad Labem (2,6) a Most (2,4). Firmám chybí například kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v informačních technologiích. 

Foto: MPSV, ING Bank

"Meziroční dynamika vývoje volných pracovních míst nicméně již zvolňuje a meziměsíční přírůstky jsou již podstatně nižší než v minulém roce. Stejně tak postupně zpomaluje meziroční pokles počtu nezaměstnaných osob. Uvedený vývoj do velké míry souvisí s již vyčerpaným trhem práce a nedostatkem nových pracovníků," vysvětluje situaci na pracovním trhu ekonom ING Bank Seidler.

Utaženému trhu práce se podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové uleví se začátkem prázdnin, kdy na něj vstoupí noví absolventi. Ti však hlad po nových pracovnících zcela neztiší, a tak podle ní bude i nadále růst tlak na zvyšování mezd.

"Růst mezd si i v letošním roce udrží svižnou dynamiku lehce pod sedm procent, přestože růst ekonomiky již zpomaluje. Přesvědčil nás o tom výsledek za první čtvrtletí, kdy průměrná nominální mzda vzrostla o 7,4 procenta," uvedla Jelínková.

Květnový vývoj dále také upevnil postavení České republiky jakožto země s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii. Zatímco v EU dosahuje míra nezaměstnanosti podle Evropského statistického úřadu Eurostat 6,4 procenta, v České republice to je 2,2 procenta (Eurostat používá jinou metodiku na tuzemský Úřad práce ČR, proto se data mírně liší). 

 

Právě se děje

Další zprávy