Nezaměstnanost dále klesá, firmy se musí připravit na růst mezd

Aktualizováno 11. 7. 2018 9:40
Počet volných pracovních pozic vzrostl o 6,5 procenta na 301 516.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: ČTK

Praha - Pracovní trh se dále napíná. Nezaměstnanost v červnu klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Práci na úřadech tak hledá necelých 224 tisíc lidí. Počet volných míst se za měsíc zvýšil o více než osmnáct tisíc na 301 516. Oproti loňskému červnu hledají firmy téměř o 120 tisíc lidí více. 

Foto: MPSV

Zaměstnanci se tak podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka dostávají do silné vyjednávají pozice, kdy mohou žádat o navýšení svých mezd a firmy to budou nuceny pro udržení výroby akceptovat.

Už v prvním čtvrtletí vzrostly mzdy meziročně o 8,6 procenta a tento trend bude podle analytika Raiffeisenbank pokračovat a sílit. "Vzhledem k vývoji na trhu práce se tyto tlaky ještě zintenzivní. Potvrzuje to i dubnový průzkum ČSÚ, podle nějž přes 35 procent firem uvedlo nedostatek zaměstnanců jako hlavní bariéru k další expanzi," uvedl Milan Frydrych z Raiffeisenbank.

Na jedno volné místo nyní připadá jen 0,7 uchazeče o zaměstnání, což je nové historické minimum. Na pracovním trhu tak dále pokračuje výjimečný stav, kdy je méně nezaměstnaných než volných pracovních pozic. Tento stav není dlouhodobě udržitelný.

"S příchodem ekonomické krize lze očekávat, že se mzdová úroveň nebude snižovat, naopak kvůli efektu mzdové strnulosti bude narůstat nezaměstnanost," podotýká Křeček.

Český pracovní trh má podle něj totiž problém, protože je strnulý. Takže zatímco v době konjunktury mzdy pracovníků rostou, v ekonomické krizi se naopak nesnižují. "Tento efekt povede k zániku firem, jakmile se sníží tempo ekonomického růstu. Kvůli vysokým mzdovým nákladům se některé firmy stanou nekonkurenceschopnými a nebudou schopny získávat nové zakázky, což povede k jejich odchodu z trhu," předpovídá hlavní ekonom BH Securities.

Nejvyšší nezaměstnanost měly v červnu okresy Karviná (7,1 %), Most (6,4 %), Ostrava-město (5,8 %), Ústí nad Labem (5,4 %), Chomutov a Bruntál (oba 5,2 %).

Nejnižší podíl nezaměstnaných naopak zaznamenaly okresy Rychnov nad Kněžnou a Jindřichův Hradec (oba 1,1 %), Praha-východ (1,2 %), Písek (1,3 %), Pelhřimov, Plzeň-jih, Prachatice a Jičín (všichni 1,4 %) a Benešov (1,5 %). 

Video: Jak posilují loajalitu zaměstnanců v Německu

 

Právě se děje

Další zprávy