Nezaměstnanost v EU je nejníže za dva roky, Česko je čtvrté

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
31. 7. 2014 11:54
Z jednotlivých členských zemí byla míra nezaměstnanosti nejnižší v Rakousku a Německu, kde se pohybuje kolem pěti procent.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brusel - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i eurozóně se v červnu snížila nejníže za dva roky. V EU klesla na 10,2 procenta, nejníže od března 2012, a v zemích platících eurem na 11,5 procenta, nejníže od září 2012. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla nezaměstnanost v obou regionech ve srovnání s předchozím měsícem nižší o 0,1 procentního bodu. Podle odhadů Eurostatu bylo v červnu v celé EU bez práce 25,005 milionu lidí, z toho 18,412 milionu v eurozóně. Proti květnu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 198 tisíc a v eurozóně o 152 tisíc.

Z jednotlivých členských zemí byla míra nezaměstnanosti nejnižší v Rakousku a Německu, kde se pohybuje kolem pěti procent. Naopak ve Španělsku činí až 24,5 procenta. Vysoká je nezaměstnanost i v Řecku, kde jsou však k dispozici údaje zatím pouze za duben. V dubnu zde míra nezaměstnanosti byla 27,3 procenta.

V České republice se celková míra nezaměstnanosti v červnu podle sezonně očištěných údajů Eurostatu snížila na 6,1 procenta z květnových 6,2 procenta. V EU tak má Česko momentálně čtvrtou nejmenší nezaměstnanost, když před námi je kromě Rakouska s Německem už jen Malta (5,6 %).

 

Právě se děje

Další zprávy