Nezaměstnanost v dubnu klesla na 3,3 procenta. Na trhu stále chybí desítky tisíc lidí

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 9. 5. 2022 11:56
Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,3 procenta. Bez práce bylo 243 658 lidí, asi o devět tisíc méně než v březnu. Počet volných pracovních míst se sice snížil přibližně o 16 tisíc, zaměstnavatelé jich ale přesto nabízeli celkem 344 350. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 4,1 procenta.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

"Počet nezaměstnaných v dubnu dosáhl na 243 658 a počet volných pracovních míst je na 344 350. Takto rozevřené nůžky znamenají, že na trhu práce chybí 107 295 lidí. Firmám jdou tak nahoru mzdové náklady a také náklady na nalezení každého nového zaměstnance," podotýká analytik Citfin Tomáš Volf.

"Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od ekonomického vývoje s ohledem na průběh válečného konfliktu na Ukrajině či aktuální pandemické situace a s ní spojených přijatých bezpečnostních opatření," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku 35 943 Ukrajinců. Nejvíce jich pracuje v Plzeňském kraji, a to bezmála 5900. Ukrajinci nejčastěji nacházejí uplatnění jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě nebo v dopravě.

"Stále platí, že do Česka přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku," uvedl Najmon. Ukrajinky momentálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. "Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem," dodal Najmon.

Situace na pracovním trhu v dubnu ovlivnily také sezonní práce, které už byly v plném proudu. Týká se to zejména stavebnictví, gastronomie a cestovního ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu se také konají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci veřejně prospěšných prací.

Nejnižší nezaměstnanost měl v dubnu Pardubický kraj, bez práce tam bylo 2,3 procenta lidí. Následují jižní Čechy s mírou nezaměstnanosti 2,4 procenta. Naopak v Ústeckém kraji je nezaměstnanost 5,3 procenta, nejvíce v Česku.

Mezi okresy je nejvyšší podíl lidí bez práce na Karvinsku, a to 8,3 procenta. Na Mostecku činí 6,7 procenta, na Chomutovsku 6,4 procenta a na na Bruntálsku 6,0 procenta. Na opačném konci žebříčku je okrese Praha-východ s nezaměstnaností 1,1 procenta. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov, Rychnov nad Kněžnou, Jindřichův Hradec, Plzeň-jih a Jičín.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,7 uchazeče. Na Karvinsku je to 9,7 uchazeče, naopak v okrese Praha-východ je to jen 0,1 uchazeče.

Trh práce je stále silný, uvádí analytici

"I přesto, že výsledek byl o něco horší, než jsme ve své prognóze očekávali, český trh práce zůstává velmi silný. Negativně se na něm neprojevuje válka na Ukrajině, ani příliv uprchlíků z této oblasti. Prostor pro další zlepšování je ale podle nás omezen. Riziko bude představovat zpomalující průmysl a celková nejistota ohledně dopadů války na Ukrajině, která povede k větší opatrnosti firem," uvedl analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nemá zatím příliš smysl dělat z dubnových čísel nějaké negativní závěry do dalších měsíců. "I nadále lze během jara očekávat pokles nezaměstnanosti směrem ke třem procentům. Zároveň je však zřejmé, že se slabším hospodářským růstem v nejbližších čtvrtletích nebudou z pracovního trhu chodit tak silná čísla, jak se ještě na začátku letošního roku očekávalo," uvedl.

I když je trh práce nadále přehřátý a počet uchazečů na jedno pracovní místo se nachází poblíž dosud nejnižších hodnot, lze podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera pozorovat na trhu práce určité známky ochlazování. "Mírný růst míry nezaměstnanosti ve druhé polovině letošního roku tak vypadá nyní pravděpodobněji," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy