Větší firmy přehodnocují svůj optimismus. Už přestaly hledat lidi na úřadech práce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 12. 2018 12:28
Nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 2,8 procenta. Bez práce bylo 215 010 lidí, což je nejméně od června 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 323 500. Firmy sice plánují i v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat nové zaměstnance, ovšem tempo růstu náboru bude proti předchozímu období nižší. U velkých společností je vidět již rok pozvolný pokles optimismu, který byl na počátku roku 2018 extrémní. Místo hledání v evidenci nezaměstnaných preferují inzerci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů stále klesá. V listopadu bylo bez práce o 612 lidí méně než v říjnu.

"V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací a pracovních úvazků na dobu určitou, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Foto: ÚP ČR

"Pokles míry nezaměstnanosti je regionálně celkem uspokojivě rozložený, byť rozdíly pochopitelně přetrvávají. V listopadu vykazovaly všechny okresy ČR, včetně Karviné (6,8 procenta), míru nezaměstnanosti nižší než sedm procent, což je stav, který nenastal rovněž od 90. let," říká hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.

Podle něj je v prosinci třeba počítat s mírným nárůstem míry nezaměstnanosti z důvodu každoročního přechodného ukončování sezónních prací v zemědělství, stavebnictví, lesnictví či třeba v povrchové těžbě. 

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností:

Okres Podíl nezaměstnaných osob
Karviná 6,8 %
Most 5,8 %
Znojmo 5,1 %
Ostrava-město 5,1 %
Bruntál 5 %
Chomutov 4,9 %
Jeseník 4,8 %
Ústí nad Labem 4,7 %
Hodonín 4,5 %
Louny 4,4 %

Již v listopadu se do evidence úřadu začali hlásit první pracovníci ze zemědělství a stavebnictví, včetně osob samostatně výdělečně činných.

Nejnižší, 1,8 procenta, zůstala míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji. V Praze a Plzeňském kraji činila 1,9 procenta a v Jihočeském a Královéhradeckém dvě procenta. Naopak nejvyšší, 4,3 procenta, je v Moravskoslezském a v Ústeckém kraji.

Mezi okresy je na tom nejlépe Praha - východ s nezaměstnaností 1,1 procenta a Rychnov nad Kněžnou s 1,2 procenta. Naopak nejvyšší zůstala nezaměstnanost na Karvinsku, a to 6,8 procenta. Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr mělo 30 regionů.

V listopadu evidoval úřad práce 323 542 volných pracovních míst, což je o 6658 více než v říjnu a o 109.752 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadalo v listopadu v průměru 0,7 uchazeče.

Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je stále v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (65 009) a ve Středočeském kraji (45 690).

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR:

listopad 2018 říjen 2018
Praha 1,9 % 2,0 %
Středočeský kraj 2,5 % 2,5 %
Jihočeský kraj 2,0 % 1,9 %
Plzeňský kraj 1,9 % 1,9 %
Karlovarský kraj 2,7 % 2,7 %
Ústecký kraj 4,3 % 4,3 %
Liberecký kraj 2,9 % 3,0 %
Královéhradecký kraj 2,0 % 2,1 %
Pardubický kraj 1,8 % 1,8 %
Vysočina 2,6 % 2,6 %
Jihomoravský kraj 3,5 % 3,5 %
Olomoucký kraj 3,0 % 3,0 %
Zlínský kraj 2,3 % 2,3 %
Moravskoslezský kraj 4,3 % 4,4 %
ČR 2,8 % 2,8 %

Zdroj: Úřad práce ČR

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Pokud jde o předvánoční "brigády", tyto nabídky se v evidenci úřadu práce objevují v menší míře. "Důvodem je především fakt, že zaměstnavatelé tuto oblast řeší primárně prostřednictvím pracovních portálů, přes agentury práce, vlastními silami nebo přijímají zaměstnance, kteří se osvědčili v minulosti," uvedl úřad.

Foto: Manpower

Firmy budou nabírat už jen mírně

Z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru vyplývá, že čeští zaměstnavatelé plánují i v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat nové zaměstnance, ovšem tempo růstu náboru bude proti předchozímu období nižší.

Přijímat nové zaměstnance plánují podle průzkumu čtyři procenta zaměstnavatelů, naopak dvě procenta očekává snižování jejich počtu. Na 92 procent oslovených firem uvedlo, že během prvního čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí plus dvě procenta. V předchozím čtvrtletí to bylo plus šest procent.

Foto: Manpower

"V lednu očekáváme nejvyšší nezaměstnanost v roce, ale to neznamená, že přijde nějaké hromadné propouštění. Jde především o pohyb sezonních pracovníků a částečně i administrativní důvody, jako je konec smluv na dobu určitou a ukončování živností. Tyto lidi trh práce velmi rychle absorbuje, protože je v nabídce mnoho příležitostí například ve zpracovatelském průmyslu. Dobrá ekonomická situace se projevila v posledních letech i tak, že sezonní výkyvy v nezaměstnanosti jsou minimální," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Optimismus velkých firem začíná opadat

Zaměstnavatelé všech velikostí očekávají nárůst počtu pracovních sil. Zatímco malé a střední podniky pokračují v nárůstu optimismu, u velkých společností nad 250 zaměstnanců je vidět již rok pozvolný pokles optimismu, který byl na počátku roku 2018 extrémní. Aktuálně 31 procent velkých firem plánuje pokračovat v náborech a šest procent bude snižovat počty zaměstnanců.

Foto: Manpower

Nejsilnější optimismus zaznamenal průzkum u zaměstnavatelů ve stavebnictví, kde pokračují pozitivní náborové plány s čistým indexem trhu práce plus 11 procent. Následuje odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem plus devět procent.

Zpracovatelský průmysl očekává náborové aktivity s indexem plus pět procent a velkoobchod a maloobchod (plus čtyři procenta). Naopak převažující pesimismus v náborech je v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s indexem minus osm procent a ubytování a stravování (minus čtyři procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy