Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta

ČTK ČTK
5. 2. 2021 10:33
Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent. V evidenci úřadů práce bylo 308 859 lidí, meziměsíčně o zhruba 17 000 více. Zároveň přibylo i volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325 425, tedy o téměř 7000 více než na konci loňského roku, vyplývá z údajů Úřadu práce. Podle něj ale v lednu nezaměstnanost roste pravidelně, i bez ohledu na pandemii.
Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová | Foto: Vláda ČR

O tom, že se nezaměstnanost v lednu opět zvýšila, už na počátku února informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Bez bližších podrobností tehdy ale uvedla, že narostla na 4,4 procenta, a podle ní bude trend růstu nezaměstnanosti v dalších měsících zřejmě pokračovat.

Ve srovnání s loňským lednem se nezaměstnanost zvýšila o 1,2 procentního bodu. Počet lidí bez práce vzrostl o 78.837, naopak o 15.966 ubylo volných míst k práci.

Ve větší míře v evidenci úřadů v lednu skončili lidé, kterým na konci roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Podnikání přerušila i část živnostníků. "Koronavirus se podepsal především v oborech, které nejdříve postihlo nařízené uzavření provozů jak v první, tak i ve druhé vlně. Řeč je o oblastech, jako jsou například služby, pohostinství, lázeňství, kultura, prodej nebo volnočasové aktivity, včetně horských středisek," uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Na jedno volné místo v průměru připadá nadále 0,9 uchazeče. Mezi regiony jsou však velké rozdíly. Zatímco v okrese Praha-východ je to v průměru 0,2 zájemce, na Karvinsku připadá na jedno místo téměř deset uchazečů.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v lednu všech 77 okresů. Nejvíce, o 19,4 procenta, stoupla na Jindřichohradecku. Následuje okres Písek, kde přibylo v evidenci pracovních úřadů 18 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy