Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla o desetinu bodu na 3,5 procenta

ČTK ČTK
8. 6. 2023 9:54
Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla o desetinu bodu na 3,5 procenta

Nezaměstnanost v Česku dál klesla, v květnu se snížila o desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce téměř 254.000 lidí, o 7790 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se naopak zvýšil o zhruba 1200 na 285.700. Pracovní trh ovlivňují s příchodem letního počasí sezonní práce. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. V meziročním srovnání nezaměstnanost v Česku o 0,3 procentního bodu stoupla - loni v květnu dosáhla 3,2 procenta a uchazečů o práci bylo tehdy o 18.400 méně než ve stejném období letos.

V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za duben druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii - podle této metodiky dosáhla 2,7 procenta, přičemž průměr EU činil šest procent. V předchozích měsících vykazovalo Česko nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech unijních zemí.

Nezaměstnanost v Česku naposledy stoupla letos v lednu, a to na 3,9 procenta, v únoru stagnovala, od té doby se snižuje. Sezonní práce budou pokračovat i v dalších měsících, nezaměstnanost by tak mohla ještě dál klesat. "Přesto lze očekávat, že i přes aktuální stabilizaci mohou trh práce nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině," upozornil Úřad práce ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy